

Herbata po arabsku
Opis: Nasz ulubiony napój. Duży czajnik gorącej herbaty stoi w kuchni i nęci aromatem. Słodka, aromatyczna, intensywna w smaku i kolorze. Doskonale łagodzi pragnienie i rozgrzewa. Smak i aromat tej herbaty łagodzi obyczaje.Składniki:
- 4 łyżki cukru (dla lubiących słodkie – 6 łyżek)
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka czarnej cejlońskiej herbaty liściastej
- Kilka rozgniecionych ziaren kardamonu (opcjonalnie)
- Woda do pełna czajniczka (ok. 1,5 l)
Sposób przygotowania:
- Wsyp cukier do czajniczka o pojemności około 1,5 l i dodaj 2-3 łyżki zimnej wody. Potrząsając czajniczkiem wymieszaj.
- Postaw czajniczek na średnim ogniu i uważaj, aby cukier się nie przypalił. Potrząsając czajniczkiem ugotuj jasnozłoty karmel.
- Zdejmij z ognia i zalej wodą do pełna.
- Dodaj czubatą łyżkę czarnej cejlońskiej herbaty liściastej oraz kilka rozgniecionych ziaren kardamonu (jeśli lubisz).
- Od chwili zagotowania wody, gotuj na małym ogniu około 15 minut.
- Aromatyczny napój w kolorze ciemnego burgunda nalej do tradycyjnych szklaneczek i natychmiast podawaj.