Prosta Zapiekanka z Chlebem Khobez
Lubimy nieskomplikowane sposoby przygotowania smacznych potraw. To jest bezwzględnie jeden z nich. Danie inspirowane kuchnią arabską, przygotowane w oparciu o jej składniki.
Składniki
- Krążek chleba tradycyjnego arabskiego khobez lub chleba z mąki z pełnego przemiału
- Wnętrze zapiekanki do wyboru:
Przygotowanie
Rozdziel krążek chleba na dwie części, ale nie do końca. Na jedną z nich wyłóż wybrane produkty do zapiekanki. Przykryj drugą częścią chleba i kładź na suchą patelnię. Podgrzewaj na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia placka.
Wykładamy placek na deskę, kroimy na dowolną ilość części, np. trójkątów. I zajadamy ze smakiem. Smacznego!
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Lubimy nieskomplikowane sposoby przygotowania smacznych potraw. I to jest bezwzględnie jeden z nich. Danie nie tyle arabskie, co tą kuchnią inspirowane i w oparciu o jej składniki przygotowane. Dla 1 osoby potrzebne krążek chleba tradycyjnego arabskiego khobez lub takiego z mąką z pełnego przemiału wnętrze zapiekanki do wyboru: ser pleśniowy, mozzarella, ser żółty, ser owczy, ser halloumi, ulubiona wędlina, pomidor, papryka czerwona, pietruszka i szczypiorek posiekane, dobry pasztet, kawałki upieczonego mięsa, warzywa upieczone na patelni grilowej, etc. etc… Co w duszy gra i lodówka we wnętrzu ma 🙂 Rozdzielamy, ale nie do końca, krążek chleba na dwie części. Na jedną z nich wykładamy wybrane do zapiekanki produkty. Przykrywamy drugą częścią i kładziemy na suchej patelni. Podgrzewamy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia placka. Wykładamy placek na deskę, kroimy na dowolną ilość części, np, trójkątów. I zajadamy ze smakiem.