
Dip Kishke Khadra
Opis: Dip Kishke Khadra to danie w stylu wiejskim, popularne zarówno w kuchni libańskiej, jak i syryjskiej. Jest to proste danie, którego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Spożywa się je na świeżo, stąd słowo „khdra” oznacza miękki, świeży i niesuszony. Kishke Khadra można przygotować jako dip, mezze lub jako dodatek do innego dania. Zwykle podaje się z chlebem lub surowymi warzywami.
Składniki (na 4 porcje):
- 2 szklanki jogurtu niskotłuszczowego
- 3/4 szklanki drobnego burgolu
- 1 mała cebula lub 3 szalotki (ewentualnie kilka gałązek szczypiorku z cebulką)
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione ze szczyptą soli
- 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich (mała filiżanka)
- 1/2 szklanki drobno posiekanej pietruszki
- 1 łyżka suchej mięty lub 1/4 szklanki drobno pokrojonych świeżych liści mięty
- Sól, kumin, mielona ostra papryka (opcjonalnie)
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Umieść sito nad miską i umieść na nim filtr do kawy lub papierowy ręcznik. Wlej jogurt i odcedź przez 1 godzinę.
- Namocz burgol w gorącej wodzie na 20 minut. Odsącz, a następnie odciśnij, aby usunąć dodatkową wodę.
- Poszatkuj cebulę, pietruszkę, miętę, orzechy. Wymieszaj pokrojone składniki, burgol, jogurt i przyprawy w dużej misce.
- Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Przed podaniem, skrop dip oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Saha ła hana! Smacznego!
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Dip Kishke Khadra to danie w stylu wiejskim, popularne zarówno w kuchni libańskiej, jak i syryjskiej. Kishkeh khadra, to proste danie, którego przygotowanie nie wymaga żadnego wysiłku. Jest przygotowywany i spożywany na świeżo; stąd słowo khadra (zielony), które oznacza miękki, świeży i niesuszony. Kishkeh Khadra można przygotować jako dip lub mezze lub po prostu jako dodatek do innego dania. Zwykle je się go z chlebem lub z surowymi warzywami. Składniki na 4 porcje 2 szklanki jogurtu niskotłuszczowego3/4 szklanki drobnego burgolu1 mała cebula lub 3 szalotki (ewentualnie kilka gałązek szczypiorku z cebulką)2 ząbki czosnku, rozgniecione ze szczyptą soli50 g grubo posiekanych orzechów włoskich (mała filiżanka)1/2 szklanki drobno posiekanej pietruszki1 łyżka suchej mięty lub 1/4 szklanki drobno pokrojonych świeżych liści mięty sól, można dodać kumin czy mieloną ostrą paprykę oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Umieść sito nad miską i umieść na nim filtr do kawy lub papierowy ręcznik. Wlej jogurt i odcedź przez 1 godzinę.Namocz burgol w gorącej wodzie na 20 minut. Odsącz, a następnie odciśnij, aby usunąć dodatkową wodę.Poszatkuj cebulę, pietruszkę, miętę, orzechy. Wymieszaj pokrojone składniki, burgol, jogurt i przyprawy w dużej misce. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.Jeśli chcesz, skrop dip oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Saha ła hana! Smacznego!