



Tabbouleh
Opis: Najbardziej popularna bliskowschodnia sałatka. Kwintesencja arabskiej kuchni, doskonała jako mezze, dodatek do dań głównych, samodzielne danie.
Składniki:
- 20 dag natki pietruszki
- 1 szklanka kaszy burgol jasnej drobnej
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 średnie pomidory lub kilka koktajlowych
- 1 kawałek ogórka świeżego (opcjonalnie)
- Sok z 1 małej cytryny
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- Sól, czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę burgol zalać letnią wodą, pozostawić na ok. 1/2 godziny do wchłonięcia płynu. Odsączyć nadmiar wody na sicie.
- Pietruszkę drobno posiekać, lekko posolić i wygnieść, pozostawić na chwilę.
- Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ogórek, szczypiorek. Przyprawić czarnym pieprzem, miętą, dosolić jeśli potrzeba.
- W miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę, dodać do sałatki, wymieszać. Gotowe!
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Tabbouleh – zielona pietruszka rządzi Najprawdopodobniej najbardziej popularna bliskowschodnia sałatka. Podawana jako mezze, dodatek do dań głównych, samodzielne danie. Świetna propozycja dla wegetarian. Sałatka naczęściej serwowana w swej czystej postaci – z pietruszką, pomidorem, cebulką. Ale spotkacie również tabbouleh z dodatkowymi składnikami – z soczewicą, z kurczakiem, z tuńczykiem, z cieciorką, z owocem granatu. Proste wykonanie, pyszne danie, kwintesencja arabskiej kuchni. Tabbouleh dla 3-4 osób20 dag natki pietruszki (naprawdę duży pęczek lub kilka mniejszych)1 szklanka kaszy burgol jasnej drobnej1/2 pęczka szczypiorku2 średnie pomidory lub kilka pomidorków koktailowychopcjonalnie: kawałek ogórka świeżego, czerwona i zielona paprykasok z 1 małej cytryny1/4 szklanki oliwy1 łyżeczka suszonej mięty sól, czarny pieprz Kaszę burgol zalać letnią wodą, pozostawić na ok. 1/2 godziny do wchłonięcia płynu przez burgolowe ziarno. Odsączyć nadmiar wody na sicie. (Kaszę można również ugotować na sypko – porcja kaszy + dwie porcje wody + sól + ok. 15 min. na małym ogniu).Pietruszkę (liście i delikatne łodyżki) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki, lekko posolić, delikatnie wygnieść i pozostawić na chwilę dla zmiękczenia ostrych pietruszkowych liści.Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ogórek, szczypiorek. Przyprawić czarnym pieprzem, miętą, dosolić jeśli potrzeba. W miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę. Dodać sos do sałatki, wymieszać. Gotowe 🙂 Smacznego!