


Trójkąty z pity z serem halloumi
Opis: Chrupiące trójkąty z pity z serem halloumi, pomidorem i pietruszką. Idealne na śniadanie lub przekąskę.
Składniki:
- 1 krążek pity (o średnicy 20 cm)
- 80 g sera halloumi
- 1 pomidor
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Pitę pokroić na trójkąty, każdy otworzyć, do środka włożyć 2 plastry sera halloumi, 2 plastry pomidora i pietruszkę.
- Zapiec po obu stronach na suchej patelni grillowej na średnim ogniu, aż ser się roztopi, a pita będzie chrupiąca.
- Podawać ciepłe, najlepiej z sałatką z rzodkiewki.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Trójkąty z pity z serem halloumi! Halloumi to ciekawy ser jest. Pochodzi z Cypru, jest popularny w krajach Bliskiego Wschodu i Grecji. Oryginalnie sporządzany z mieszanki dwóch rodzajów mleka – owczego i koziego. Możliwy składnik to również mleko krowie. Jest włóknisty, ma lekko słodki, mleczny smak. Podobny do sera Mozzarella. Biały, elastyczny, błyszczący miąższ, „chrzęści” w zębach. Ze względu na wyższą od innych serów temperaturę topnienia świetnie nadaje się do gotowania, smażenia, grillowania. Dlatego świetnie nadaje się do przygotowania tej ekspresowej, lekkiej przekąski np. na śniadanie. Oto co potrzebe jest do przygotowania śniadania na dwie, średnio głodne, osoby:- krążek pity o średnicy 20 cm- ok 80 g sera halloumi – pomidor- natka pietruszkiPitę pokroić na trójkąty, każdy otworzyć, do śroka włożyć 2 plasty sera halloumi, 2 plastry pomidora, pietruchę. Zapiec po obu stronach na suchej patelni grillowej, na średnim ogniu. Do ciepłych kanapek włożyłam więcej zielonej pietruszki. Przekąska świetnie smakuje np. z sałatką z rzodkiewki. Nasza rzodkiewka to duża odmiana klasycznej rzodkiewki, więc pokroiłam ją w grubsze słupki. Dodałam garść szczypiorku, sporo posiekanej zielonej pietruszki, miętę suszoną , sól, pieprz, sok z cytryny i oliwa. Ożywcza i bardzo wiosenna, choć jesienna sałatka.