







Knafeh bsenije (Kunafa w blaszce)
Opis: Nasz ulubiony deser – kunafa w blaszce przekładana serem ricotta ze śmietanką, polana syropem z cytryną i wodą różaną. Aromatyczny i prosty w wykonaniu.Składniki (na blaszkę o średnicy 26-28 cm):
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta knafeh/kadaiyf
- 220 g masła klarowanego lub dobrego masła (min. 82%)
- 250 g serka ricotta
- 200 g śmietanki 18-20%
Syrop:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki wody różanej (lub z kwiatów pomarańczy)
Sposób przygotowania:
Syrop:
- W garnuszku, w wodzie rozmieszać cukier do rozpuszczenia, dodać sok z cytryny.
- Gotować na małym ogniu do zgęstnienia syropu do konsystencji bardzo rzadkiego miodu. Pod koniec gotowania dodać wodę aromatyczną.
- Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto:
- Rozpuścić masło. Ciasto wyjąć z opakowania i za pomocą nożyczek rozciąć na drobne kawałki, krótkie nitki.
- Przełożyć ciasto do miski i zalać rozpuszczonym masłem. Bardzo dokładnie wymieszać, aby masło zostało dobrze wchłonięte przez ciasto.
- Blaszkę, foremkę lub tortownicę przesmarować odrobiną masła lub oleju.
- W miseczce wymieszać ser ricotta i śmietankę.
- Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć do blaszki, dokładnie rozłożyć po dnie równą warstwą, porządnie przygnieść dłonią.
- Na ugniecioną warstwę maślanych nitek wyłożyć masę serową, rozsmarować równą warstwą po powierzchni.
- Na warstwę sera równomiernie wyłożyć pozostałe maślane nitki, ugnieść dłonią.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 45 minut, aż stanie się złote na wierzchu.
- Gorące ciasto równomiernie polać zimnym syropem. Odstawić na około 1 godzinę, aby syrop dobrze wsiąkł.