



Foul mdammas
Opis: Foul mdammas to tradycyjne danie z bobiku, często spożywane na śniadanie w krajach arabskich. Przygotowywane w domu lub na souqu, jest źródłem energii na cały dzień. Proponujemy foul mdammas z sałatką.Składniki (na 2 porcje):
- 1 puszka foul (400 g) lub większa (600 g) dla bardziej głodnych
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 świeży ogórek
- 1 pomidor
- Kilka oliwek
- 1 łyżeczka kuminu
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka melasy z granatów lub 1/3 łyżeczki musztardy
- 1/3 łyżeczki miodu
- Sok z połowy cytryny
- Pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Zawartość puszki foul podgrzać w rondelku do ulubionej temperatury.
- W tym czasie pokroić składniki na sałatkę: sałatę, paprykę, ogórek, pomidor i oliwki.
- Do sosu: zmiażdżyć czosnek z solą, dodać melasę z granatów, miód, sok z cytryny i pieprz, dolewać oliwę, mieszając do uzyskania jednolitego sosu.
- Pokrojone składniki na sałatkę polać sosem i wymieszać.
- Wyłożyć ciepły bobik na talerz, dodać sałatkę, posypać kuminem. Saha ła hana! Smacznego!