




Bób z labanem i tahini
Opis: Bób z labanem i tahini to typowe danie kuchni arabskiej, inspirowane wspomnieniami Hassana. To połączenie bobu, jogurtu i pasty sezamowej tahini, tworzące aromatyczny i zdrowy posiłek.Składniki (na 4-5 osób):
- 300 g suchego bobu (lub bobiku)
- 400 g dobrego jogurtu naturalnego
- 4-5 łyżek pasty sezamowej tahini
- 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
- Sól do smaku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Kilka łyżek oliwy z oliwek
- Garść posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania:
- Bób namoczyć na noc. Na drugi dzień przepłukać, zalać czystą wodą, dodać sól i sodę, gotować do miękkości. Można pominąć sodę, ale wtedy czas gotowania się wydłuży.
- Zmiażdżyć czosnek z odrobiną soli. Do jogurtu dodać czosnek, tahini, sól do smaku i dokładnie wymieszać. Sos można zmiksować mikserem lub blenderem.
- Wyłożyć ciepły bób do miseczki, polać sosem tahini, posypać pietruszką i kuminem. Polać oliwą z oliwek.
- Podawać z sałatką, pomidorem, kiszonkami i pieczywem.
- Napój z wody po gotowaniu bobu: Wlać płyn do szklanki, dodać szczyptę soli, szczyptę kuminu i 1 łyżkę soku z cytryny. Gotowe!
- Saha ła hana! Smacznego!