



Bułeczki Drożdżowe z Melasą z Morwy i Przyprawą Mahlep
Te bułeczki są wyjątkowe dzięki dodatkom melasy z morwy i przyprawy mahlep. Na wierzchu oczywiście sezam, a w środku ziarna słonecznika i otręby pszenne. Orientalny smak tego pieczywa jest bardzo oryginalny i warto go wypróbować.Składniki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 24 g drożdży
- Ok. 4 szklanki mąki (opcjonalnie 2-3 łyżki otrąb pszennych)
- 2-3 łyżki melasy (z daktyli, z morwy lub karobowej) lub 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru do zaczynu drożdżowego
- 110 g miękkiego masła (można użyć masła klarowanego pół na pół z margaryną do pieczenia lub olejem)
- 2 jajka roztrzepane
- 1 łyżeczka przyprawy zmielonej mahlep
- Garść lub dwie pestek słonecznika
- 1 jajko rozbełtane do posmarowania bułeczek
- 1 łyżka ziaren sezamu lub innej ulubionej posypki (mak, słonecznik, otręby)