

Sos Tahini
Opis: Uniwersalny sos tahini, doskonały jako dip, sos do sałatek lub dodatek do dań głównych.
Składniki:
- 3 małe rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- Sól, kumin i ostra papryka do smaku
- Świeżo posiekana natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
- Utrzeć w miseczce czosnek z pastą sezamową.
- Dodać sok z cytryny i ucierać dalej aż powstanie gęsta, biała pasta.
- Mieszając, dolewać stopniowo jogurt, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję.
- Dosmaczyć przyprawami, podawać sos tahini w miseczce przybrany natką pietruszki i polany odrobiną oliwy.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Sos Tahihi Sos tahini to mieszanka pasty sezamowej tahini, naturalnego jogurtu, czosnku i soku z cytryny używana w kuchni arabskiej jako dodatek do niemal każdego dania. Tahini sos podaje się jako dip do smażonego kalafiora lub sos, którym skrapia się sałatkę; do dań głównych z ryb i owoców morza, a także np. polewa się sosem burgery z kafty czy kanapki z chleba arabskiego. Nieodzowny dodatek do falafela i shawarmy. Na około 2 szklanki sosu: 3 małe rozgniecione ząbki czosnku 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/4 szklanki świeżo wycisniętego soku z cytryny (lub mniej, do smaku) sól, kumin i ostra papryka do smaku świeżo posiekana natka pietruszki do przybrania Utrzyj w miseczce czosnek z pastą sezamową. Dodaj sok z cytryny i ucieraj dalej aż powstanie gęsta, biała pasta. Mieszając, dolewaj stopniowo do jogurt, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję – gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać nieco wody. Można również wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Dosmacz przyprawami – solą, odrobiną kuminu, opcjonalnie papryką. Podawaj sos tahini w miseczce przybrany natką pietruszki i polany odrobiną oliwy.