
Smażony ser halloumi
Opis: Chrupiący, słony ser halloumi, smażony na złoty kolor, doskonały z pokrojonymi pomidorami i arabskim chlebem.
Składniki:
- 250 g sera halloumi, pokrojonego na plastry grubości ok. 2 cm
- Oliwa z oliwek
- Płaski chleb arabski pita
- 1/2 kg drobno pokrojonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
- Nalać na dużą patelnię tyle oliwy, by pokryła dno i podgrzać na dużym ogniu.
- Kłaść plastry sera na patelni, smażyć poruszając patelnią, aż ser się zarumieni (ok. 1 min).
- Przewrócić plastry na drugą stronę i smażyć kolejną minutę.
- Podawać prosto z patelni z arabskim chlebem i pokrojonymi pomidorami doprawionymi do smaku.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Smażony ser halloumi Ser należy smażyć w ostatniej chwili i serwować gorący prosto z patelni. Przyjemnie słony, trochę podobny do dojrzałej mozzarelli, smażony ser halloumi najlepiej smakuje w najprostrzej postaci – z kilkoma plasterkami pomidora. Smażony ser halloumi nadaje się na przekąskę albo na kolację. 250 g sera halloumi pokrojonego na plastry grubości ok. 2 cm oliwa z oliwek płaski chleb arabski pita 1/2 kg drobno pokrojonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe Nalej na dużą patelnię tyle oliwy, by pokryła dno i podgrzej na dużym ogniu. Kładź na patelni plasty i smaż poruszając patelnią, aż ser się zarumieni (ok. 1 min.) Przysmażone plastry przewróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę. Podawaj prosto z patelni z arabskim chlebem i pokrojonymi pomidorami doprawionymi do smaku.