Sfiha
Opis: Placuszki przypominające pizzę, doskonałe na przekąskę, kolację, śniadanie czy piknik. Pyszne zarówno prosto z pieca, jak i na zimno.
Składniki na ciasto:
- Ciasto chlebowe lub bułkowe (można użyć gotowej mieszanki lub przygotować samodzielnie wg ulubionego przepisu)
Nadzienie z sera:
- Puszka sera Yasar
- Duży posiekany pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego)
Nadzienie z mięsa:
- 500 g mięsa mielonego
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 średnia cebula, drobno siekana
- Posiekany drobno pęczek pietruszki
- 1 duża łyżka przyprawy do mięsa
- 3 łyżki melasy z granatów
- Sól do smaku
Przygotowanie:
- Z wyrośniętego ciasta rozwałkowanego na grubość ok. 5 mm wycinać kółka o dowolnej średnicy.
- Na placuszki posmarowane oliwą wykładać porcje nadzienia, rozsmarować na powierzchni placka.
- Placuszki z mięsem można wzbogacić kilkoma ziarenkami orzechów pinii.
- Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, pozostawić w cieple na 15-20 minut do wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 150°C przez ok. 20 minut.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Sfiha Placuszki nieco przypominające pizzę. Mogą mieć róźne kształty – okrągłe, podłużne, łódeczki, zawijańce, etc. Najpopularniejsze w Syrii są z serem, mięsem, zaatarem, szpinakiem. Doskonałe na przekąskę, na kolację, na śniadanie czy na piknik. Pyszne zarówno prosto z pieca jak i na zimno. Z dodatkiem sałatki mogą być obiadem. Danie idealne choć nieco pracochłonne. Ale czego się nie robi, gdy się jest smakoszem 🙂 Poniżej przepis na sfiha z serem (żybne) i mięsem (lahme). ciasto takie jak na chleb lub bułki (w Syrii wystarczy zajść do najbliższej piekarni i kupić porcję;) w Polsce moźna zajrzeć do Lidla i kupić gotową mieszankę. Lub przygotować samemu wg dowolnego ulubionego przepisu. Ilość ciasta uzależniona od apetytu Nadzienie z sera: puszka sera Yasar, bardzo duży posiekany pęczek pietruszki, 2 ząbki czosnku, jedna mała cebula, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki jogurtu naturalnego, np. bałkańskiego – zmiksować lub rozgnieść na gładką masę. Nadzienie z mięsa: pół kilograma mięsa mielonego (można mniej lub więcej, w zależności od porcji ciasta i apetytów), 4 rozgniecione ząbki czosnku, średnia cebula drobno siekana, posiekany drobno pęczek pietruszki, duża łyżka przyprawy do mięsa, 3 łyżki melasy z granatów, sól do smaku. Składniki wymieszać na gładką masę do rozsmarowania na cieście na sfiha. Z uprzednio wyrośniętego, wyrobionego ciasta rozwałkowanego na grubość ok. 5 mm wycinać kółka o dowolnej średnicy lub inne ulubione kształty (w naszej kuchni posługujemy się wiaderkiem po ogórkach kiszonych;). Na placuszki posmarowane oliwą wykładać porcje nadzienia, rozsmarować na powierzchni placka. Placuszki z mięsem można wzbogacić kilkoma ziarenkami orzechów pinii. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawić w cieple na 15-20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 150 st. C przez ok. 20 minut.