


Sernik chałwowy
Opis: Wilgotny, aromatyczny sernik z chałwą na orzechowym spodzie. Doskonały deser, który zaskakuje niebanalnym smakiem.
Składniki na spód:
- 100 g niesolonych orzechów nerkowca (lub innych ulubionych, np. włoskich czy laskowych)
- 30 g masła, roztopionego
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie spodu:
- Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni, następnie rozdrobnić w malakserze.
- Wymieszać orzechy z roztopionym masłem i bułką tartą, aby uzyskać masę o konsystencji mokrego piasku.
- Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wcisnąć masę orzechową w dno i wyrównać. Odstawić.
Składniki na masę serową:
- 800 g sera twarogowego półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie
- 1/2 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
- 1 budyń waniliowy
- 300 g chałwy sezamowej waniliowej, pokruszonej na grubsze kawałki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Przygotowanie masy serowej:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Ser utrzeć z cukrem w misie miksera.
- Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu.
- Dodać śmietanę, budyń, wanilię i zmiksować tylko do połączenia składników.
- Wmieszać pokruszoną chałwę szpatułką.
- Masę serową przelać na orzechowy spód, wyrównać.
Pieczenie:
- Na najniższej półce piekarnika postawić naczynie wypełnione wodą.
- Na wyższej półce położyć formę z sernikiem.
- Piec bez termoobiegu w temperaturze 170°C przez około 1 godzinę lub do momentu, aż boki sernika będą odstawać od formy.
- Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, sernik opadnie.
- Wyjąć z formy, polać polewą chałwową i schłodzić.
Polewa chałwowa:
- 50-100 g chałwy sezamowej waniliowej
- Około pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
Przygotowanie polewy:
- Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka.
- Dodać kremówkę i zmiksować blenderem, aby nie było grudek chałwy.
- Delikatnie podgrzać, mieszając, aż polewa lekko zgęstnieje.
- Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, wylać na wystudzony sernik.
- Ozdobić ulubionymi orzechami.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Inspiracją do wypieku tego ciasta był dla mnie przepis na sernik chałwowy Doroty z bloga „Moje wypieki”. Zmieniłam rodzaj spodu – ponieważ nie miałam herbatników spód przygotowałam z orzechów nerkowca. Orzechów tych użyłam również do przyozdobienia gotowego ciasta. Sernik jest wilgotny w smaku, aromatyczny, i… dość mocno chałwowy. Co zadziwiające, mimo sporej zawartości chałwy, nie jest za słodki. Składniki i wykonanie:Składniki na spód: 100 g niesolonych orzechów nerkowca lub innych ulubionych np. orzechów włoskich czy laskowych 30 g masła, roztopionego 2 łyżki bułki tartej Orzechy nerkowca najlepiej uprażyć na suchej patelnii. Bez tego, spód na tych orzechach może być nieco mdławy. Orzechy rozdrobnić malakserem. Dodać roztopione masło i bułkę tartą, wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wysypać masę orzechową, wcisnąć w dno, wyrównać. Odstawić. Składniki na masę serową: 800 g sera twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie. Ja użyłam gotowego, dobrej jakości sera sernikowego z wiaderka 1/2 szklanki cukru 4 duże jajka pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml) 1 budyń waniliowy 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników – nie dłużej. Na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę. Masę serową przelać na orzechowy spód, wyrównać. Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą – sernik pieczemy z parą wodną. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec bez termoobiegu w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę lub nieco dłużej. Boki sernika powinny odstawać od formy. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik opadnie. Wyjąć z formy, polać polewą. Schłodzić. Polewa chałwowa: 50 g – 100 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) około pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml – jeśli chałwy mniej, ilość śmietany również zmniejszamy) Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i najlepiej zmiksować blenderem, by nie było grudek chałwy. Delikatnie podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając – by się nie przypaliła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje. Ozdobić ulubionymi orzechami. Sernik długo zachowuje świeżość i doskonały smak. Smacznego! Saha ła hana!