





Sambousek – arabskie pierożki
Opis: Pyszne pierożki z ciasta krucho-drożdżowego z nadzieniem mięsnym lub ze szpinakiem. Doskonałe jako przystawka lub przekąska.
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 5-6 dag drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego)
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz mięsny:
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1/4 kg drobno pokrojonych pieczarek
- Szklanka posiekanych orzechów włoskich
- Szklanka drobno pokrojonej cebuli
- 1 łyżka przyprawy ras el hanout
- 3 łyżki melasy z granatów
- Sól i pieprz do smaku
- Masło klarowane do smażenia
Składniki na farsz ze szpinakiem:
- Puszka mloukhieh 800 g
- Pół szklanki posiekanych orzechów
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Masło klarowane do smażenia
Przygotowanie ciasta:
- W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, odrobinę mąki i ciepłe mleko. Wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
- Margarynę posiekać z mąką, dodać jajka, żółtka, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć, pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu mięsnego:
- Na patelni z rozgrzanym tłuszczem przysmażyć pieczarki, dodać cebulę i posiekane orzechy, dusić do zeszklenia cebuli.
- Na patelni przysmażyć mięso mielone, dodać przyprawy. W misce wymieszać mięso z farszem grzybowo-cebulowo-orzechowym.
- Gdy masa będzie za sucha, można dodać surowe jajko dla związania składników.
Przygotowanie farszu ze szpinakiem:
- Mloukhieh delikatnie przepłukać na sicie, odsączyć, posiekać.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i orzechy, smażyć 2-3 minuty na średnim ogniu.
- Dodać mloukhieh i przyprawy, dusić około 10 minut.
Przygotowanie pierożków:
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować cienkie ciasto. Wykrawać koła, nałożyć farsz, skleić.
- Położyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
- Piec w temp. 180°C przez 15-20 minut do zarumienienia.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Sambousek – arabskie pierożki Sambousek to małe pierożki serwowane jako mezze (przystawka) lub przekąska. Wypełnione mielonym mięsem (w krajach arabskich zwykle wołowiną lub baraniną), ale mogą być wypełnione szpinakiem, fetą lub innym serem. Prezentujemy przepis pierożki z dwoma rodzajami nadzienia: mięso z pieczarkami i orzechami włoskimi oraz z mloukhieh (świetny zamiennik szpinaku). Ciasto na pierożki jest zwykle drożdżowe. My robimy sambousek z ciasta krucho-drożdżowego, bo takie nam smakują najbardziej.Ciasto krucho-drożdżowe(Przepis w rodzinie „od zawsze”. Świetnie sprawdza się w pasztecikach w okolicach Wigilii) 50 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 5-6 dag drożdży 2 jajka 2 żółtka 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (ja używam dobrego jogurtu naturalnego) 2 łyżki mleka łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli – do smaku W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, odrobinę mąki i ciepłe mleko. Wymieszać, pozwolić drożdżom „ruszyć”.Margarynę posiekać z mąką, dodać jajka, żółtka, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia. Farsz mięsnyFarsz wzbogacony orzechami włoskimi (częsty dodatek w kuchni arabskiej) z dodatkiem pieczarek i cebuli 1/2 kg dobrego mięsa mielonego (nasz farsz powstał z mielonej łopatki wieprzowej) 1/4 kg drobno pokrojonych pieczarek szklanka posiekanych orzechów włoskich szklanka drobno pokrojonej cebuli (lub posiekanej w malakserze) łyżka przyprawy ras el hanout 3 łyżki melasy z granatów płaska łyżeczka soli pieprz czarny wg upodobania do smaku masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia Na patelni z rozgranym tłuszczem do smażenia, na dość mocnym ogniu, przysmażyć pieczarki (raczej nie dusić, by nie puściły soku, ale właśnie przysmażyć). Gy pieczarki będą miękkie i delikatnie przysmażone, dodać cebulę i posiekane orzechy i dusić do zeszklenia cebuli. Odłożyć na bok. Na patelni przysmażyć mięso mielone, dodać przyprawy. W misce dokładnie wymieszać mięso z faszem grzybowo-cebulowo-orzechowym. Gdy masa będzie za sucha można dodać surowe jajko dla związania składników. Farsz z mloukhiehMloukhieh to roślina będąca kuzynem szpinaku, świetnie szpianak zastępuje w farszu naszych pierożków. puszka mloukhieh 800 g pół szklanki posiekanych orzechów 2 ząbki czosnku sól (ostrożnie – mloukhieh jest w delikatnej solance) pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Mloukhieh delikatnie przepłukać na sicie, odsączyć, posiekać. Na patelni rozgrzać małą łyżkę masła, dodać posiekany czosnek i orzechy. Smażyć 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodać mloukhieh i przyprawy. Dusić ok. 10 min. dla powiązania smaku składników i wyparowania nadmiaru płynu. PrzygotowanieWyrośnięte ciasto krótko zagnieść, odkroić kawałek, resztę przykryć, by nie wysychało. Rozwałkować cienkie ciasto. Dużą szklanką lub inna ulubioną formą wykrawać dość duże koła, nałożyć farsz, skleić. Ciasto w pierożkach będzie jeszcze rosło, więc powinno być dokładnie sklejone. Sambousek z mloukhieh (szpinakiem) można skleić w rodzaj koperty. Położyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte pierożki piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 15-20 minut – do zarumienienia. Pierożki sambousek są bardzo smaczne na ciepło ale też dobrze smakują na zimno. Smacznego 🙂