



Sałatka z pieczonego bakłażana z cebulką
Opis: Aromatyczna sałatka z pieczonego bakłażana, cebulki i czosnku. Doskonała na kolację lub jako dodatek do dań głównych.
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 filiżanki oliwy
- Sól i pieprz do smaku
- Pęczek pietruszki
- 1 średnia cebulka
- Sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na plastry, posolić i pozostawić na 30 minut, aby puściły sok. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Poułożyć na kratce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować sosem z oliwy i czosnku. Piec w średniej temperaturze, aż będą złote i miękkie.
- Zdjąć skórę, jeśli jest twarda, pokroić na kawałki, dodać drobno pokrojoną cebulkę, pokrojoną pietruszkę, polać sosem z oliwy, czosnku i cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z warzywami lub pieczywem.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Sałatka z pieczonego bakłażana z cebulką dwa średniej wielkości lśniące zdrowe bakłażany 3 ząbki czosnku pół filiżanki oliwy sól, pieprz pęczek pietruszki średnia cebulka sok z połowy cytryny Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na plastry. Osypać solą i pozostawić by puściły sok. Taki zabieg pozbawia bakłażana charakterystycznej goryczy. po ok. 0,5 godz. odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Poukładać na kratce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować z obu stron sosem z oliwy i rozgniecionych ząbków czosnku. Piec w średniej temperaturze do momentu gdy bakłażan stanie się ładnie złoty i miękki. Zdjąć lub delikatnie odkroić skórę jeśli twardawa.Bakłażan pokroić na kawałki, dodać drobno pokrojoną cebulkę, pokrojoną zieloną pietruszkę. Polać sosem z oliwy, czosnku i cytryny. Zjadać z warzywami, np. pomidorami. Kolacja z bakłażana, sałatka do pracy – bardzo smaczne, szybkie danie.