







Pudding daktylowy
Opis: Pudding daktylowy to połączenie brytyjskiego deseru z bliskowschodnimi daktylami. Idealny na gorąco z sosem toffi i bitą śmietaną. Można również zamrozić na później.
Składniki na pudding (na 6 foremek):
- 225 g suszonych lub świeżych daktyli
- 175 ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
- 2 duże jajka
- 175 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 85 g masła klarowanego (plus do wysmarowania foremek)
- 120 g drobnego brązowego cukru
- 2 łyżki melasy daktylowej
- 100 ml mleka
Składniki na sos toffi:
- 220 g brązowego cukru
- 250 ml śmietany kremówki (30%)
- 125 g masła klarowanego
Sposób przygotowania:
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Daktyle zalać wrzątkiem, dodać wanilię, odstawić na 30 minut, zblendować na puree.
- Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać jajka, melasę daktylową, puree z daktyli, przesianą mąkę na zmianę z mlekiem, delikatnie mieszając szpatułką.
- Masę rozdzielić pomiędzy foremki, piec w 160°C przez 20-25 minut.
- Masło, cukier i śmietankę wymieszać w rondlu, gotować przez 3 minuty, mieszając.
- Podawać pudding z kleksem bitej śmietany i sosem toffi.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Pudding sam w sobie kojarzymy raczej z wyspami brytyjskimi… Zazwyczaj podawany jest w postaci ciepłego, rozpływającego się w ustach ciasta z dodatkiem specjalnego sosu i bitej śmietany lub kremu. Sama słodycz! Łącząc danie typowe dla tego regionu z daktylami, które są bardzo popularne w kuchni arabskiej możemy wyczarować cudowny deser! Ciasto, o którym mowa najlepiej podawać zaraz po jego wykonaniu, na gorąco, lub po podgrzaniu w następnych dniach. Jeśli nie dasz rady wygrać walki z taką ilością słodyczy, nie martw się – pudding możesz spokojnie zamrozić i cieszyć się jego smakiem jeszcze dłużej! Gwarantuję, że każdy fan daktyli zakocha się w tym prostym, a równocześnie przepełnionym smakiem przepisie. Do upieczenia polecam wykorzystać małe, gliniane formy do zapiekania, które dodadzą ciastu obłędny wygląd i bliskowschodni smaczek. Do dzieła! Na 6 foremek będziesz potrzebować… Pudding: 225 g suszonych lub świeżych daktyli (świeże trzeba oczyścić z pestek) 175 ml wrzącej wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laskę wanilii 2 duże jajka 175 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 85 masła klarowanego + trochę do wysmarowania foremek 120 g drobnego brązowego cukru (jeśli nie masz takiego pod ręką, polecam zblendować zwykły brązowy cukier) 2 łyżki melasy daktylowej 100 ml mleka Sos toffi: 220 g brązowego cukru 250 ml śmietany kremówki 30% 125 g masła klarowanego Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i odłóż na bok. Daktyle umieść w naczyniu, zalej wrzątkiem, dodaj wanilię (jeśli używasz laski wanilii, przetnij ją, zeskrob masę, która się w niej znajduje i dorzuć do daktyli). Odstaw na 30 minut. Po upływie 30 minut daktyle z wodą zblenduj na jednolite puree. Foremki do zapiekania wysmaruj masłem i oprósz delikatnie mąką. W misie miksera umieść masło i cukier. Utrzyj do otrzymania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodaj melasę daktylową i zmiksuj. Dodaj puree ze zmiksowanych daktyli, zmiksuj – jeśli masa wygląda na zwarzoną to się nie przejmuj, zazwyczaj tak właśnie wygląda na tym etapie! Do masy dodawaj przesianą mąkę na zmianę z mlekiem, w trzech turach, delikatnie mieszaj szpatułką, tylko do połączenia się składników. Masę rozdziel pomiędzy 6 przygotowanymi foremkami, mniej więcej do 2/3 ich wysokości. Piecz w temperaturze 160º przez około 20-25 minut (grzanie góra, dół). Wykonanie sosu: Masło, cukier i śmietankę umieść w rondelku i wymieszaj. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Odstaw do ochłodzenia (im chłodniejszy będzie sos, tym zrobi się gęstszy) Polecam w tym czasie ubić śmietanę, żeby zrobić z niej kleksa na puddingu przed podaniem. Wyjmij foremki z piekarnika, na środku każdego puddnigu umieść kleks z bitej śmietany i polej obficie sosem toffi! Sahha! Smacznego!