




Falafel – pyszne kotleciki z cieciorki
Opis: Falafel to pyszne kotleciki z cieciorki, które mogą być daniem głównym, przekąską lub dodatkiem do kanapki. Zwykle przygotowuje się je z ciecierzycy, ale równie smaczne są z bobu łuskanego czy bobiku. Falafel podaje się z ogórkiem, pomidorem, sałatą, kiszonkami i sosem tahini, który jest doskonałym dodatkiem przygotowanym z pasty sezamowej i jogurtu z przyprawami. Na Bliskim Wschodzie falafel jest jednym z najpopularniejszych dań.
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g suszonej ciecierzycy
- Pęczek zielonej pietruszki
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki przyprawy do falafela (kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa, mahlab)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka sody
- Kilka łyżek wody
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania Falafla:
- Ciecierzycę namoczyć na noc.
- Cebulę, czosnek i odsączoną cieciorkę zmielić porcjami w malakserze. Przełożyć do miski.
- Dodać posiekaną pietruszkę, przyprawy i wymieszać na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać kilka łyżek wody. Odstawić na 1-2 godziny.
- Za pomocą urządzenia do formowania kotlecików falafelowych formować falafele i wrzucać bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażyć po obu stronach.
- Podawać z sałatą, ogórkami, pomidorami i sosem tahini z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Opowieść o Arabskiej Księżniczki
Falafel. Pyszne kotleciki z cieciorki Falafel jest bazą dania głównego, przekąską, dodatkiem do kanapki. Zwykle jest przygotowany z ciecierzycy, ale równie smaczny jest z bobu łuskanego czy bobiku. Kotleciki falafelowe zajadamy z ogórkiem, pomidorem, sałatą, kiszonkami. Dodatkiem niezbędnym do falafela jest sos tahini – doskonały sos przygotowany z pasty sezamowej i jogurtu z przyprawami. Na Biskim Wschodzie falafel jest jednym z najpopularniejszych dań. 500 g suszonej ciecierzycy pęczek zielonej pietruszki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki przyprawy do falafela (składnikiem przyprawy jest kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa, mahlab) łyżka soli łyżeczka sody kilka łyżek wody olej do smażenia Cieciorkę namoczyć na noc. Cebulę, czosnek i odsączoną cieciorkę porcjami zmielić a malakserze. Zmielone porcje przełożyć do miski, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawy. Składniki wymieszać na jednolitą masę, która lepi się nieco. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać kilka łyżek wody. Odstawić na 1-2 godziny. Za pomocą urządzenia do formowania* kotlecików falafelowych formować falafele i wrzucać bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażyć po obu stronach. Zajadać z sałatą, ogórkami, pomidorami i sosem tahini z dodatkiem ulubionego pieczywa.