Pita z zaatarem
Opis: Krążki chleba pita posmarowane zaatarem z oliwą to proste i smaczne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki obiad. Mieszanka zaataru nadaje im wyjątkowy, aromatyczny smak.
Składniki:
- 3 kubki mąki
- 1 kubek ciepłej wody
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 kubek oliwy z oliwek lub dobrego oleju
- 8 łyżek zaataru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozmieszać z cukrem i 1/4 kubka ciepłej wody, pozostawić do wyrośnięcia.
- Do mąki dodać sól i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, dodając pozostałe 3/4 kubka ciepłej wody, aż będzie elastyczne.
- Pozostawić ciasto pod ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- W miseczce wymieszać oliwę z zaatarem, przygotowując pastę zaatarową.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 14-16 części, formować kulki, spłaszczać i wałkować do średnicy około 12 cm. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Ponakłuwać krążki widelcem, posmarować pastą zaatarową, pozostawić do wyrośnięcia w cieple.
- Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut, aż lekko się zarumienią.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Może być śniadaniem, przekąską, lekkim obiadem z sałatką. Krążki chleba pita posmarowane zaatarem z oliwą (zaatar to mieszanka ziół – z przewagą tymianku, sezamu, z wyczuwalnym delikatnie kwaskowym akcentem sumaku). Proste w przygotowaniu, smaczne, baaardzo arabskie danie. Ciasto:3 kubki mąki1 kubek ciepłej wody1 łyżka stołowa cukru1 kubek oliwy z oliwek lub dobrego oleju8 łyżek zaataru np. takiego: http://www.arabskie.pl/pl/p/Zatar-Zaatar-Abido-500-gr/4481 łyżeczka soli1 łyżeczka suszonych drożdżyDrożdże rozmieszać z cukrem i 1/4 kubka ciepłej wody. Pozostawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto dodając pozostałe 3/4 kubka ciepłej wody. Ciasto powinno być elastyczne i odstawać od miski. Pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia.Do miseczki wlać oliwę, dodać zaatar, przygotować zaatarową pastę. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko i podzielić na 14-16 części nieco większych od piłeczki pingpongowej. Każdą kulkę ciasta lekko spłaszczyć i rozwałkować do średnicy ok. 12 cm. Krążki położyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Posmarować pastą z zaataru i oliwy (ilość zaatarowej pasty wg uznania i preferencji) i pozostawić do wyrośnięcia w cieple. Piec w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut. I gotowe.A jak się ma w lodówce nieco doskonałej domowej pasty z pomidorami i czosnkiem i to taka pita będzie również wyborna.