
Harrisa – ostra pasta z papryki i przypraw
Opis: Harrisa to ostra pasta z papryki, pomidorów, czosnku i przypraw, idealna do zaostrzania smaku potraw, marynowania mięsa i grillowanych warzyw. Można ją kupić gotową lub zrobić samemu.Składniki:
- 2 czerwone papryki, opalone lub upieczone, bez skórki
- 5 obranych ząbków czosnku
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- 2 świeże czerwone papryczki chili
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- Sól, czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki suszonych płatków chili
Sposób przygotowania:
- Opiekać nasiona przypraw na średnim ogniu, rozgnieść w moździerzu na proszek.
- W blenderze połączyć wszystkie składniki z przyprawami, zmiksować na pastę.
- Doprawić do smaku, przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce.