Mnezele
Opis: Mnezele to warzywna potrawka, której składnikiem podstawowym jest cukinia. Można zrobić mnezele z bakłażanów, kalafiora czy ziemniaków. Dodanie mięsa jest opcjonalne.
Składniki (na 3-4 osoby):
- 1 kg cukinii
- 3-4 cebule
- 3-4 pomidory, sparzone i obrane ze skórki
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub posiekane
- 1 łyżka przyprawy ras el hanout
- 1 łyżeczka papryki słodkiej lub curry (opcjonalnie kurkuma)
- 1 łyżka mięty suszonej lub 2 łyżki posiekanej świeżej
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- 1 szklanka wody lub wywaru warzywnego
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć i pokroić w kostkę (1,5-2 cm). Cebulę pokroić w grubą kostkę lub piórka. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć lub posiekać.
- Na patelni, na 2 łyżkach oliwy szybko podsmażyć pokrojoną cukinię, aż lekko się zarumieni. Przełożyć do rondla.
- Kolejne 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę. Gdy zeszklona, przełożyć do rondla.
- Do warzyw dodać pomidory, czosnek, wodę lub wywar, przyprawy, sól i dusić około 10 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać miętę i dosolić do smaku.
- Podawać gorące z ryżem lub jasnym burgulem gruboziarnistym. Mnezele smakuje również na zimno z pitą lub bułką. Można posypać mielonym kuminem dla lepszego smaku i trawienia.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Przedstawiamy przepis na mnezele. To warzywna potrawka, której składnikiem podstawowym jest, jak to było w przypadku naszego dania, cukinia (można zrobić mnezele z bakłażanów, kalafiora, ziemniaków). Do mnezele można dodać mielone lub pokrojone w kostkę mięso. Proste to danie, szybkie w wykonaniu, aromatyczne. Kilka składników, nieco podsmażenia i podduszenia, i gotowe. Przyprawy nadają takiej warzywnej mieszance odpowiednio orientalnego smaku, mięta świeża lub suszona orzeźwi smak. Składniki (3-4 osoby)cukinia ok. 1 kg (my mieliśmy 1 zacną sztukę ok. 25 cm)3-4 cebule3-4 pomidory sparzone i obrane ze skórki2-3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę lub posiekane1 łyżka przyprawy ras el hanout1 łyżeczka papryki słodkiej lub curry, można dodać kurkumę1 łyżka mięty suszonej lub 2 łyżki posiekanej świeżej3-4 łyżki oleju do smażeniaszklanka wody lub wywaru warzywnego lub wywaru z kostkisól do smakuPrzygotowanieCukinie myjemy i kroimy niezbyt drobną kostkę – takie 1,5-2 cm kawałki. Cebulę kroimy wg uznania w grubą kostkę lub piórka. Sparzone i obrane pomidory kroimy w kostkę a czosnek miażdżymy lub siekamy.Na patelni, na 2 łyżkach oliwy szybko podsmażamy pokrojoną cukinię. Delikatnie mieszając nieco rumienimy a następnie przekładamy do rondla. Kolejne 2 łyżki oleju i podsmażamy porcję cebuli. Gdy zeszkolona – przekładamy do rondla. Do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, czosnek (który można wcześniej również krótko podsmażyć – byle nie za długo bo zgorzknieje), wodę lub wywar, przyprawy, solimy i pod przykryciem dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Krótko, by cukinia się nie rozgotowała. Pod koniec duszenia dodajemy miętę, dosalamy do smaku. I gotowe. Mnezele świetnie smakuje gorące podane z ryżem czy, jak było w naszym przypadku – z jasnym burgolem gruboziarnistym. Mnezele również będzie bardzo smaczne na zimno – zjadane z pitą lub bułką czy bagietką. Danie w każdej postaci można posypać kuminem mielonym na talerzu dla lepszego smaku i trawienia. Lekkie danie niesłychanie. Inne odmiany mnezele, które warto wypróbować – z bakłażanów z kolendrą, z dodatkiem mięsa, z kalafiora, z ziemniaków. Jako danie bezmięsne jest oczywiście daniem wegetariańskim / wegańskim.Saha ła hana!Smacznego 🙂