Sos do Makaronu z Klopsikami Kafta
Pełen smaku sos do makaronu z klopsikami Kafta, idealny na posiłek w środku tygodnia i od święta.
Składniki
- 500 g mielonego mięsa (wołowina, jagnięcina lub mieszane)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka przecieru pomidorowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
- Makaron do podania
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mielone mięso, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, kmin rzymski, kolendrę, paprykę, sól, pieprz i natkę pietruszki. Formuj małe klopsiki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, smaż klopsiki na złoty kolor. Dodaj krojone pomidory, przecier pomidorowy i bulion. Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje, a klopsiki będą dobrze ugotowane.
Podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego!
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Sos do makaronu z klopsikami Kafta. Jest pełen smaku i idealny na posiłek w środku tygodnia i od święta