






Mahszi (Warzywa faszerowane)
Opis: Warzywa faszerowane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej. Zdrowe, smaczne i doskonałe źródło zdrowia w kuchni. Odpowiednie również dla wegetarian.Składniki (na 4-5 osób):
- 12 małych kabaczków (lub mniej większych)
- 200-300 g mięsa mielonego
- 1 1/2 kubka ryżu o krótkich ziarnach
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka melasy z granatów
- 1 łyżka przyprawy ras el hanout
- 1 szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 szczypta cynamonu
- 1-2 łyżeczki soli do smaku
Sos:
- 1 litr wody lub rosołu mięsnego/warzywnego
- 1 duża puszka pomidorów
- 2 łyżki melasy z granatów
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mięty suszonej
- 1/2 łyżeczki kuminu
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ryż przepłukać na sicie, wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 1-2 godziny.
- Kabaczki umyć, osuszyć, odciąć końcówki od strony kwiatu. Wydrążyć warzywa, zostawiając 2-3 mm ich grubości. Opłukać i odłożyć do obcieknięcia.
- Mięso mielone wymieszać z namoczonym ryżem, przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem i melasą z granatów. Wymieszać dla dokładnego połączenia składników.
- Każdy kabaczek nadziewać łyżeczką lub palcami, nie mocno ubijając nadzienia.
- W dużym garnku zagotować wodę/wywar, dodać pomidory i przyprawy. Włożyć nafaszerowane kabaczki, gotować około 30 minut na wolnym ogniu.
- Dodać zmiażdżony czosnek, miętę i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić i doprawić do smaku.
- Podawać gorące jako danie główne. Saha ła hana!