




Kibbe – mięsno-burgolowe kulki nadziewane mięsem i pinią
Opis: Kibbe to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, z ciasta burgolowo-mięsnego nadziewane mięsem z orzeszkami pinii.Składniki na ciasto (na ok. 10 kibbe):
- 25 dag mięsa wołowego drobno zmielonego
- 20 dag kaszy burgol (drobnej, jasnej)
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1/2 małej łyżeczki soli, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy do kibbe
- 1/2 łyżeczki kuminu
- Olej do głębokiego smażenia
Składniki na nadzienie mięsne:
- 10 dag mielonego mięsa wołowego (lub baraniego)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki orzechów pinii
- 1 łyżeczka przyprawy do kibbe
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- Sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kaszę burgol zalać w miseczce letnią wodą do napęcznienia. Odstawić na około 1/2 godziny, następnie dobrze odsączyć na sicie.
- Do malaksera wkładać porcjami mięso, kaszę, cebulę i przyprawy, miksować do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna mieć konsystencję ciasta.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia i uprażyć na złoto orzeszki pinii. Zebrać do miseczki i odstawić.
- Na patelnię wyłożyć mięso, rozgnieść dobrze szpatułką, dodać przyprawy i smażyć około 10 minut. Dodać cebulę i smażyć całość aż cebula będzie miękka. Dodać orzeszki pinii. Dosolić do smaku, jeśli potrzeba. Zdjąć z ognia i przestudzić.
- Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, zrobić w nich otwór na nadzienie, zostawiając cienkie ścianki z ciasta. Wkładać łyżeczkę nadzienia mięsnego, zamknąć i ukształtować kulki.
- Na patelni lub w rondlu rozgrzać tyle tłuszczu, aby kibbe były zanurzone podczas smażenia. Smażyć na średnim ogniu po obu stronach do zarumienienia.
- Podawać gorące z jogurtem lub sałatką. Smacznego!