


Kasza burgul z soczewicą i cebulą
Opis: Proste danie jednogarnkowe, zaskakująco bogate w smaku. Doskonałe dla wegetarian, podane z jogurtem z ogórkiem lub sałatką z pomidorów.Składniki (na 4 osoby):
- 1 szklanka soczewicy zielonej
- 1 szklanka kaszy burgul (grubej, jasnej lub ciemnej)
- 6 średnich cebul
- 1/2 filiżanki oleju do smażenia (można dodać łyżkę masła klarowanego)
- Sól, pieprz, kumin do smaku
Sposób przygotowania:
- Do garnka z grubym dnem wlej 4-5 łyżek oleju, na gorący olej wsyp kaszę burgul i soczewicę, wymieszaj i upraż przez kilka minut.
- Dolej 2 szklanki wody, posól do smaku. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
- Na patelni rozgrzej resztę oleju (z dodatkiem masła klarowanego) i usmaż cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor.
- Usmażoną cebulę włóż do garnka z kaszą i soczewicą, nie mieszaj. Pozostaw pod przykryciem na 5-10 minut, aby wymieszały się aromaty.
- Podawaj na ciepło, posypane kuminem, z jogurtem lub sałatką z pomidorów.