


Jebra, czyli faszerowane liście winogron (yebra, dolma, jalunżi)
Opis: Jebra, yabrak to maleńkie, ciemnozielone zawiniątka w kształcie wałeczków, faszerowane ryżem, mięsem lub warzywami. Liść kapusty zastąpiony liściem winorośli. Pyszna przekąska na ciepło i na zimno.Składniki (na ok. 60 szt.):
- 200 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu (polecamy pyszny egipski o krótkich ziarnach)
- 250 g liści winogron (na tacce, konserwowanych w słoiku lub świeżych)
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa (ras el hanout, 7 przypraw, do kabseh, do kafty)
- Sól, pieprz
- 1 średnia cebulka, drobno pokrojona
- 1/2 łyżki masła klarowanego lub łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- W rondlu na maśle lub oleju zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i przyprawy. Przysmażyć na większym ogniu mieszając, a następnie chwilę dusić.
- Dodać opłukany ryż, wyrównać łyżką powierzchnię i dodać tyle wody, by mieszanka mięsno-ryżowa miała lekko wilgotną strukturę.
- Mięso z ryżem pozostawić do wystygnięcia.
- Przygotować rondel do gotowania jebra – dno garnka wyłożyć liśćmi winogron.
- Zawijanie farszu w liście do postaci minigołąbków: najważniejsze jest, aby robić to powoli, dokładnie, mocno zawijając farsz w liść, by jebra miało zwartą strukturę.
- Przygotowane jebra układać ciasno warstwami w garnku.
- Zalewamy wodą lekko przykrywając ostatnią warstwę zawijańców. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Gotujemy 15-20 min. aż zmięknie ryż w nadzieniu.
- Wyjmujemy delikatnie na półmisek. Jebra podajemy z cząstkami cytryny, przed podaniem polane sokiem z cytryny.
- Saha ła hana! Smacznego!