

Jajecznica po arabsku na kiełbaskach sojok (sucuk)
Opis: Proponujemy arabską jajecznicę na kiełbaskach sojok (sucuk). Kiełbaski sojok są bardzo popularną wędliną w krajach arabskich i w Turcji. Zrobione z mięsa wołowego, mają charakterystyczny, pikantny smak.Składniki (na 1 osobę):
- Kilka plasterków kiełbaski sojok (sucuk)
- 2 jajka
- Pomidorki koktajlowe (lub plastry pomidora)
- Sól do smaku
- Szczypiorek i zielona pietruszka
- 1 łyżka oliwy lub oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Pokroić kiełbaskę w 2-3 mm plasterki, położyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz i smażyć z jednej strony.
- W tym czasie rozbić jajka do miseczki i rozbełtać widelcem.
- Przełożyć kiełbaskę na drugą stronę, dodać plastry pomidora lub pomidorki koktajlowe.
- Delikatnie wlać jajka z miseczki, starając się nie zalać kiełbasek ani pomidorów. Przykryć patelnię i smażyć na średnim ogniu, aż masa jajeczna się zetnie.
- Podawać gorące, posypane szczypiorkiem i zieloną pietruszką, z dowolnym pieczywem i warzywami.