Hommos (hummus) z gotowanej cieciorki
Opis: Dobry hommos musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Podawaj hommos z kawałkami arabskiego chleba i natką pietruszki.
Składniki (na 2 szklanki hommosu):
- 2 szklanki suszonej cieciorki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli (do smaku)
- 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini
- 1/2 świeżego soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
- Oliwa z oliwek
- Pieprz kajeński
- Do przybrania: plasterki ogórka, sproszkowana papryka, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Cieciorkę namoczyć na noc. Na drugi dzień gotować około 2 godziny na wolnym ogniu do miękkości.
- Odcedzić (pozostawiając nieco wody z gotowania) i zmiksować w blenderze.
- Dodać pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gładka masa.
- Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać nieco wody z gotowania cieciorki.
- Wstawić do lodówki. Przed podaniem polać oliwą, przybrać plasterkami ogórka, sproszkowaną papryką i natką pietruszki.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Hommos (hummus) z gotowanej cieciorki Dobry hommos musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Podawaj hommos z kawałkami arabskiego chleba, miękkiego lub przypieczonego, i natką pietruszki (która doskonale oczyszcza oddech z czosnkowego aromatu;) Hommos można przygotować z suszonej cieciorki lub jako gotowe danie z puszki. Jeśli mamy czas preferujemy przygotowanie hummosu na ten pierwszy sposób i taki przepis zamieszczony jest poniżej. Przepis na 2 szklanki hommosu 2 szklanki suszonej cieciorki 2 rozgniecione ząbki czosnku ok. 1/2 łyżeczki soli, do smaku 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini 1/2 świeżego soku z cytryny lub więcej, do smaku oliwa z oliwek pieprz kajeński do przybrania – plasterki ogórka, papryka sproszkowana, natka pietruszki Cieciorkę namocz na noc. Na drugi dzień gotuj ok. 2 godziny na wolnym ogniu do miękkości. Odcedź (pozostaw nieco wody, w której się gotowała cieciorka i kilka ziaren cieciorki do przybrania dania) i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gładka masa. Przypraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj nieco wody, w której gotowała się cieciorka. Wstaw do lodówki, przed podaniem polej oliwą i ziarnami cieciorki i natką pietruszki, posyp papryką.