
Hommos (hummus) z gotowanej cieciorki
Opis: Dobry hommos musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Podawaj hommos z kawałkami arabskiego chleba i natką pietruszki.Składniki (na 2 szklanki hommosu):
- 2 szklanki suszonej cieciorki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli (do smaku)
- 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini
- 1/2 świeżego soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
- Oliwa z oliwek
- Pieprz kajeński
- Do przybrania: plasterki ogórka, sproszkowana papryka, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Cieciorkę namoczyć na noc. Na drugi dzień gotować około 2 godziny na wolnym ogniu do miękkości.
- Odcedzić (pozostawiając nieco wody z gotowania) i zmiksować w blenderze.
- Dodać pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gładka masa.
- Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać nieco wody z gotowania cieciorki.
- Wstawić do lodówki. Przed podaniem polać oliwą, przybrać plasterkami ogórka, sproszkowaną papryką i natką pietruszki.