Hommos, hummus (Msabaha na sposób damasceński)
Opis: Szybszy sposób na przygotowanie hommosu – z puszki. Wymaga odpowiedniego dopieszczenia smaku poprzez dodanie tahini, jogurtu i przypraw.
Składniki (dla 2-3 osób):
- Puszka hommosu (hummusu)
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- Sól, papryka czerwona, kumin i sok z cytryny do smaku
- Oliwa do polania dania lub gorące masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki oprócz oliwy (masła klarowanego) zmiksować lub wymieszać.
- Wyłożyć na miseczkę, polać oliwą lub gorącym masłem, posypać papryką i kuminem, przybrać pietruszką.
- Podawać z chlebem arabskim i warzywami jako samodzielne danie lub jako dip/dodatek do mięsa czy warzyw.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Hommos, hummus (Msabaha na sposób damasceński) To pyszne danie przekąskę można przygotować z suszonej cieciorki. Jest jednak praktyczny, znacznie szybszy sposób na przygotowanie porcji hommosu – wystarczy otworzyć puszkę. No prawie. Danie z puszki wymaga odpowiedniego dopieszczenia smaku czyli… po prostu doprawienia. To nic skomplikowanego. Przepis na 2-3 osoby. Puszka hommosu (hummusu) 3 łyżki pasty sezamowej tahini 3 łyżki jogurtu naturalnego zmiażdżony ząbek czosnku sól, papryka czerwona, kumin i sok z cytryny do smaku oliwa do polania dania lub gorące masło klarowane Wszystkie składniki oprócz oliwy (masła klarowanego) zmiksować lub wymieszać. Wyłożyć na miseczkę, polać oliwą lub gorącym masłem wg uznania, posypać papryką i kuminem, przybrać pietruszką. Gotowe!Podawać z chlebem arabskim i warzywami jako samodzielne danie lub jako dip/dodatek do mięsa czy warzyw.