



Hommos, hummus (Msabaha na sposób damasceński)
Opis: Szybszy sposób na przygotowanie hommosu – z puszki. Wymaga odpowiedniego dopieszczenia smaku poprzez dodanie tahini, jogurtu i przypraw.Składniki (dla 2-3 osób):
- Puszka hommosu (hummusu)
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- Sól, papryka czerwona, kumin i sok z cytryny do smaku
- Oliwa do polania dania lub gorące masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki oprócz oliwy (masła klarowanego) zmiksować lub wymieszać.
- Wyłożyć na miseczkę, polać oliwą lub gorącym masłem, posypać papryką i kuminem, przybrać pietruszką.
- Podawać z chlebem arabskim i warzywami jako samodzielne danie lub jako dip/dodatek do mięsa czy warzyw.