



Bardzo kruche, maślane ciasteczka arabskie (Ghraybeh)
Opis: Bardzo kruche, maślane ciasteczka arabskie Ghraybeh są proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Mają charakterystyczną pudrową strukturę po upieczeniu i dosłownie rozpływają się w ustach. To bardzo popularne ciasteczka, które przybierają różne kształty – od krążków po pierścionki, z orzeszkiem na wierzchu.Składniki (na ok. 70 sztuk):
- 200 g masła klarowanego
- 150 g cukru pudru
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka wody różanej lub pomarańczowej
- Ok. 70 szt. orzechów pistacjowych, nerkowca lub pini
Sposób przygotowania:
- Masło ubić mikserem na jasny krem. Dodać cukier puder i dalej ubijać.
- Dodać mąkę i wodę aromatyzowaną, zagnieść elastyczne ciasto.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C.
- Odkrawać po kawałku ciasta, formować wałki i dzielić na plasterki. Każdy plasterek zrolować, tworząc wałeczek ok. 5 cm długi. Utworzyć pierścionek, zakładając jeden koniec wałeczka na drugi.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-18 minut, ciasteczka powinny być blade na wierzchu. Wystudzić na kratce.
- Zajadać z herbatą, kawą lub kubkiem mleka. Saha ła hana! Smacznego!