

Fettusz (fattusz)
Opis: Fettusz to jedna z najbardziej popularnych sałatek kuchni bliskowschodniej. Jej charakterystycznym składnikiem są kawałki arabskiego chleba, podpieczone na chrupko i pocięte lub połamane. W krajach arabskich fettusz jest często przygotowywany z czerstwego chleba, który staje się pełnowartościowym składnikiem pysznej sałatki. Inne ważne składniki to sałata rzymska, portulaka, owoce granatu lub melasa z granatu.Składniki (na 4 osoby):
- 1/2 główki sałaty rzymskiej (lub lodowej)
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty lub łyżeczka suszonej
- 1 pęczek portulaki (jeśli dostępna)
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 pomidory
- 2 średnie ogórki
- 1 pęczek szczypiorku lub mała cebula
- 4 rzodkiewki
- 2 placki chleba arabskiego (khobez, pita)
- Garść ziaren granatu (opcjonalnie)
Sos:
- 1/2 filiżanki oliwy
- 1 łyżka melasy z granatów
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki sumaku (opcjonalnie)
- Sok z połowy cytryny
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Placki chleba wkładamy do gorącego piekarnika i podpiekamy aż staną się rumiane. Podpieczony chleb połamać lub pokroić w kostkę o wielkości około 2×2 cm.
- Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy do miski. Paprykę, pomidory, ogórki i rzodkiewkę kroimy na średniej wielkości kawałki. Szczypiorek siekamy, miętę i pietruszkę również siekamy.
- W moździerzu tłuczemy ząbek czosnku z solą, dodajemy sok z cytryny, melasę z granatów, sumak i oliwę, tworząc aksamitny sos. Można też użyć miksera lub słoika do wymieszania składników.
- Do miski z sałatą wrzucamy pokrojone warzywa, kawałki chleba i polewamy sosem. Mieszamy całość i podajemy od razu po przygotowaniu.
- Sałatkę można przygotować wcześniej, a przed podaniem dodać chleb i sos. Saha ła hana! Smacznego!