





Fatayer bi żybne
Opis: Fatayer bi żybne to placuszki z ciasta drożdżowego w kształcie łódeczek, nadziewane serem i pietruszką. Zapieczony, otulony ciastem ser roztacza obłędny zapach, przywodzący na myśl piekarnie w Damaszku. Przepis jest prosty, choć wymaga nieco zabawy. Efekt jest bardzo smaczny i interesujący.Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki
- 25 g drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
- 1 puszka sera owczego (lub 1/2 kg miękkiego sera białego, twarogu, feta)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 pęczek zielonej pietruszki, posiekanej drobno
- Kawałeczek czerwonej papryki, pokrojony drobno
- Sól (ostrożnie, ser owczy jest słony)
- Pieprz czarny do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
- 1/2 łyżeczki przyprawy ras el hannout
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty (lub inny zestaw ulubionych przypraw)
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i łyżeczkę mąki. Wymieszać i pozostawić, by zaczyn ruszył.
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, olej i dodawać wodę w niewielkich ilościach. Wyrabiać ciasto aż zacznie odstawać od ścianek miski.
- Ciasto powinno być dobrze wyrobione, spójne, ale miękkie i aksamitne. Kulę ciasta przełożyć do miski wysmarowanej łyżką oliwy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Ser rozdrobnić widelcem, dodać jogurt, pietruszkę, paprykę i przyprawy. Przygotować masę o zwartej, ale nie suchej konsystencji. Odstawić na chwilę, by składniki nadzienia się „przegryzły”.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kulek (lub więcej, jeśli placuszki mają być mniejsze). Każdą kulkę rozwałkować na podłużny, owalny kształt.
- Nałożyć nadzienie, lekko posmarować wodą przeciwległe końce placuszka. Palcami ścisnąć ciasto na przeciwległych końcach, kształtując formę łódeczki z nadzieniem w środku.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut, by fatayer nieco podrosły. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec do uzyskania złotego koloru ciasta, około 15 minut.
- Fatayer bi żybne są pełne smaku i świetnie smakują z sałatką z pomidorów. Bardzo dobre na ciepło i zimno. Saha ła hana! Smacznego!