



Ciasteczka Qatayef
Arabskie ciasteczka Qatayef to doskonały deser, szczególnie popularny w czasie Ramadanu. Placuszki nadziewane orzechami lub twarożkiem, polane syropem.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- Szczypta soli
- Opcjonalnie 1 łyżka cukru
Nadzienie
- Śmietanka kyszta lub Crème fraîche
- Posiekane orzechy włoskie lub pistacje
- Twarożek sernikowy
Syrop
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki wody
- 4 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
Przygotowanie
Składniki ciasta wymieszać, powinno powstać płynne ciasto jak na naleśniki, pozostawić do wyrośnięcia. Wlać ciasto na suchą rozgrzaną patelnię, formując krążki o średnicy 5-7 cm. Smażyć po jednej stronie do czasu zniknięcia surowego ciasta na wierzchu placuszka. Zdjąć z patelni, przykryć folią spożywczą.
Nadzienie przygotować z twarożku lub posiekanych orzechów, umieścić łyżeczkę nadzienia na placuszkach, skleić z jednej strony. Polać syropem przygotowanym przez zagotowanie wody z cukrem do gęstego syropu, dodanie wody kwiatowej. Smacznego!
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Ciasteczka Qatayef Arabskie ciasteczka. Niezwykłe ciasteczka, doskonały deser. Spożywany przez okrągły rok, szczególnie w czasie Ramadanu. Deser przygotowuje się w dwóch etapach – pierwszy to smażenie placuszków, drugi to nadziewanie i podawanie polanych syropem, posypanych orzeszkami. Same placuszki można smażyć dzień przed podaniem. Aby placuszki nie wyschły i pozostały elastyczne należy tacę czy deskę z placuszkami przykryć folią spożywczą. Przepis prosty. Efekt uśmiechający twarze i cieszący wszystkich łasuchów 🙂 Ciasto: 3 szklanki mąki 3 szklanki ciepłego mleka łyżeczka suchych drożdzy spora szczypta soli można dodać łyżkę cukru do ciasta Składniki wymieszać, powinno powstać płynne ciasto jak na naleśniki, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte wymieszać i większą łyżką wlewać na suchą rozgrzaną patelnię. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się w krążki średnicy 5-7 cm. Smażyć po jednej stronie do czasu zniknięcia surowego ciasta na wierzchu placuszka. Na jego całej powierzchni powstanie wiele dziurek. Zdjąć z patelni, odłożyć na tacę lub deskę, przykryć by placuszki nie wysychały. Drugi etap to nadzienie – oryginalne ze śmietanki kyszta lub Crème fraîche. Qatayef przygotowuje się również z mieszanki posiekanych orzechów. My zrobiliśmy nadzienie z naturalnego twarożku sernikowego – tak po prostu z wiaderka – łyżeczka czubata do placuszka, który sklejamy z jednej strony. Placuski posypać orzechami włoskimi lub pistacjami. Polać syropem. Syrop: szklanka cukru 1/3 szklanki wody 4 łyżki wody z kwiatów pomarańczy Zagotować wodę z cukrem do postaci gęstego syropu. Do przestudzonego (ważne!) syropu dodać wodę kwiatową. Polewać ciasteczka. Podawać na podwieczorek lub słodkie śniadanie. Raj dla łasuchów 🙂