Ciasteczka Chałwowe
Proste i szybkie do przygotowania ciasteczka chałwowe na bazie pasty sezamowej tahini. Kruche, delikatne i pachnące chałwą.
Składniki
- 1 szklanka tahini (pasty sezamowej)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki wody
- Ziarna sezamu do dekoracji
Przygotowanie
Wszystkie składniki wyrobić mikserem lub ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą spłaszczyć i posypać sezamem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez 15 minut do uzyskania złotego koloru. Smacznego!
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Ciasteczka chałwowe Naprawdę prosty przepis, ekspresowy niemalże. Ciasteczka są bardzo kruche, delikatne, pięknie pachną i smacznie smakują chałwą. Świetne do kawy i do kubka mleka. Ciekawostką jest to, że do ich produkcji nie używa się chałwy. Ciasteczka chałwowe są na paście sezamowej – tahini. Z podanej poniżej ilości wychodzi ok. 45 ciasteczek 1 szklanka tahini (pasty sezamowej) 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru (ja użyłam zwykły cukier) 200 g masła, w temperaturze pokojowej dwie łyżki wody ziarna sezamu do dekoracji Wszystkie składniki wyrobić mikserem lub ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Z masy (będzie dość tłusta) uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą spłaszczyć np. szpatułką od miksera. Każde ciasteczko posypać odrobiną sezamu, przyklepać ponownie, ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec do uzyskania złotego koloru (ok 15 min.) w termperaturze 180 st. C. Przepis pochodzi z blogu „Moje wypieki”