Bakłażan na Sposób Śródziemnomorski
Bakłażan to jedno z najpopularniejszych bliskowschodnich warzyw. Ten przepis wydobędzie z niego co najlepsze – smak czosnku, świeżej kolendry oraz słodycz i kwaskowatość pomidora.
Składniki
- 2 świeże, jędrne bakłażany
- 1-1,5 kulki sera mozzarella
- Opcjonalnie: kilka plasterków wyrazistego żółtego sera (np. gouda)
- Pomidor (najbardziej aromatyczne w danej porze roku)
- 1-2 ząbki czosnku
- Świeża kolendra
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz, sumak
Przygotowanie
Bakłażany umyj, natnij wzdłuż na plastry grubości 1-1,5 cm, posól i odstaw na 10-20 minut, aby pozbyć się goryczki. Pokrój w plastry pomidora i mozzarellę, przełóż plastry bakłażana tymi składnikami. Ułóż w formie do zapiekania, posyp pieprzem i sumakiem. Posiekaj czosnek, rozgnieć z solą, dodaj oliwę, sok z cytryny i kolendrę. Polej sosem bakłażana, zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 30-35 minut. Po wyjęciu z pieca, posyp świeżą kolendrą. Smacznego!
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Bakłażan to jedno z najpopularniejszych bliskowschodnich warzyw. Jest mnóstwo przepisów z jego wykorzystaniem. Zapraszam do wypróbowania tego wyjątkowo atrakcyjnego i przepysznego przepisu na bakłażana na sposób śródziemnomorski. Bakłażan niektórym może się wydawać nieco mdły w smaku. W tym daniu na pewno mdły nie będzie. Czosnek, świeża kolendra, słodycz i kwaskowatość pomidora, wydobędą z bakłażana co najlepsze. Składniki: 2 świeże, jędrne bakłażany 1 – 1,5 kulki sera mozzarella opcjonalnie: kilka plasterków wyrazistego żółtego sera (u mnie gouda) dorodne, smaczne pomidory – ja użyłam czereśniowych (wybierz te, które są najbardziej aromatyczne w danej porze roku) duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze duża garść świeżych liści kolendry 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz sól z cytryną i pieprzem sumak Przygotowanie: Bakłażana umyj, nie odcinając końcówki. Natnij, ale tylko do końcówki warzywa, wzdłuż na plastry grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster posól, odłóż bakłażan na ręcznik papierowy na 10-20 minut. Bakłażan powinien wypuścić nieco soku, a wraz z nim goryczkę. Pokrój w plastry pomidora w poprzek, osączoną mozzarellę, ser żółty. Przełóż plastry bakłażana ww. składnikami. Ułóż w formie do zapiekania. Posyp świeżomielonym pieprzem i sumakiem. Obok połóż pozostałe kawałki pomidora. Posiekaj czosnek, delikatnie rozgnieć w moździerzu z odrobiną soli, dodaj oliwę, sok z cytryny i posiekaną kolendrę (odłóż nieco do posypania gotowego dania). Powstałym sosem polej bakłażana w naczyniu. Wstaw zapiekankę do pieca rozgrzanego do temp. 170 st. C i zapiekaj przez ok. 30-35 minut, do zarumienienia. Po wyjęciu z pieca posyp świeżą kolendrą, oblej sosem powstałym na dnie naczynia. Saha ła hana! Smacznego!