Jogurt, wodę, czosnek, sól i suszoną miętę zmiksuj w malakserze. Podawaj z listkiem świeżej mięty. Doskonałe na upalne dni. Smacznego!
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Ajran – jogurtowy napój Lubimy ten jogurtowy bliskowschodni napój. Przygotowujemy go z czosnkiem (doskonale leczniczy i zapobiegając na niepewną pogodę;), miętą suszoną i świeżą. Latem dodajemy mniej wody a sporo lodu. Równie świetny jest z utartym ogórkiem zielonym (taka nasza ajranowa wariacja). Niektórzy dodają sok z cytryny. Jak jogurt jest wystarczająco kwaskowaty to nie ma takiej potrzeby. Różne też bywają w przepisach proporcje pomiędzy ilością jogurtu a wody. Nasz ajran jest do picia więc nie może być za gęsty. A ajran w naszym domu przygotowujemy najprościej jak się da, z dobrego jogurtu naturalnego np.http://www.arabskie.pl/pl/p/Jogurt-OMUR-3.5-tl.-1kg/550 – ten się świetnie nadaje, jest bardzo… arabski w smaku. Dostępny jest również taki o 10% zawartości tłuszczu – jeszcze szlachetniejszy. Jeśli akurat takiego nie mamy pod ręka używamy jogurtu bałkańskiego firmy Maluta. Jeden z nielicznych jogurtów naturalnych w naszych sklepach bez zawartości żelatyny (sic!). Kubek jogurtu (mój ma 340 g) Ten sam kubek wody Ząbek czosnku ugnieciony w moździeżu z połową łyżeczki soli Łyżeczka suszonej mięty Do malaksera. I gotowe. Można podać z listkiem świeżej mięty.