

- By Arabski Książe_wp
- Przepisy kulinarne kuchni Arabskiej
- Comments:1
Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą
Opis: Aromatyczna zupa dyniowa z dodatkiem czerwonej soczewicy, kardamonu i przyprawy ras el hanout. Doskonała na jesienne dni.
Składniki:
- ok. 1 kg dyni
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka przyprawy ras el hanout
- 3-4 strączki kardamonu
- ok. 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu
- Sól, pieprz do smaku
- 1-2 placki chleba arabskiego khobez
- Garść pestek dyni
Przygotowanie:
- Dynię pokroić w 1-2 cm kawałki, odstawić. Posiekać cebulę i czerwoną paprykę w drobną kostkę.
- W brytfannie lub na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać cebulę i paprykę, zmiękczyć mieszając.
- Dodać pokrojoną dynię i przysmażyć (ok. 10 min.), mieszając od czasu do czasu.
- Warzywa zalać rosołem i zmiksować blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.
- Do zmiksowanej mieszanki dodać opłukaną czerwoną soczewicę, rozgniecione strączki kardamonu, sól i przyprawę. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
- W razie potrzeby dodać więcej wody lub rosołu, aby zupa nie była zbyt gęsta.
- Podczas gdy zupa się gotuje, rozgrzać piekarnik do temp. 180-200°C. Pokroić chleb arabski w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm, wyłożyć równomierną warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor (ok. 10 min.).
- Na suchej patelni uprażyć ziarna dyni, mieszając, aby się nie przypaliły.
- Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą w miseczkach posypaną grzankami i uprażonymi ziarnami dyni.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Bardzo lubimy zupę dyniową. Dodatek czerwonej soczewicy, kardamonu i przyprawy ras el hanout nadaje tej zupie dyniowej bliskowschodniego charakteru i wzbogaca smak, a grzanki z chleba arabskiego są świetnym dodatkiem, dzięki któremu zupa jest doskonale sycąca. Składniki dla 5-6 osób ok. 1 kg dyni 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula 1 czerwona papryka 1-2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka przyprawy ras el hanout 3-4 strączki kardamonu ok. 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu sól, pieprz do smaku 1-2 placki chleba arabskiego khobez 1 garść pestek dyni Przygotowanie Dynię pokroić w 1-2 cm kawałki, odstawić. Posiekać cebulę i czerwoną paprykę w drobniutką kosteczkę. W brytfannie lub na patelni rozgrzać masło klarowane (lub olej) wyłożyć cebulę i paprykę i zmiękczyć mieszając. Dodać pokrojoną dynię i przysmażyć (ok. 10 min.) mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalać rosołem i zmiksować blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Do zmiksowanej mieszanki dodać opłukaną czerwoną soczewicę, rozgniecione strączki kardamonu, sól i przyprawę, i gotować na małym ogniu ok. 30 min. (Zupa na etapie dodawania soczewicy nie może być za gęsta bo ten składnik jeszcze bardziej zupę zagęści. W razie potrzeby dodać wody lub rosołu). W czasie gdy zupa pyrka w garnku rozgrzać piekarnik do temp. ok. 180-200 st. C. Krążki chleba arabskiego pokroić ostrym nożem w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. Wysypać równomierną warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor (mniej więcej 10 min.). Na suchej patelni uprażyć ziarna dyni mieszając, by się nie przypaliły. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą w miseczkach posypaną grzankami i uprażonymi ziarnami dyni. Pyszna, jesienna, doskonale rozgrzewająca zupa.
Post a Comment
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Ładny przepiiis. Mega wyżeraa!