

Wątróbka z kurczaka z cebulką i czosnkiem
Opis: Proste, szybkie i pożywne danie, doskonałe na posiłek przed wschodem słońca podczas Ramadanu.
Składniki:
- 500 g wątróbki z kurczaka
- 2 łyżki octu winnego
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
- Pietruszka zielona
- Cząstki cytryny
Przygotowanie:
- Wątróbkę umyć, wypłukać w wodzie z octem winnym, odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć na ręczniku papierowym.
- Cebulę pokroić na piórka lub plasterki.
- Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę, przysmażyć na miękko i złoto.
- Gdy cebula będzie prawie miękka, dodać posiekany czosnek, posolić, doprawić pieprzem, zdjąć z patelni do naczynia i odstawić na bok.
- Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy i wyłożyć odsączoną wątróbkę, przysmażać szybko z każdej strony, kilka minut, aż będzie zarumieniona.
- Do przysmażonej wątróbki dodać cebulę z czosnkiem, wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
- Podawać gorącą, posypaną natką, pokropioną sokiem z cytryny. Podawać z arabskim chlebem.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Wątróbka z kurczaka z cebulką i czosnkiem Przygotowanie wątróbki wg tego przepisu zajmuje kilkanaście minut. Danie bardzo proste w wykonaniu i ilości składników, ale bardzo smaczne i pożywne. W krajach arabskich, podczas postu czyli Ramadanu, chętnie jedzone na posiłek przed wschodem słońca, ze względu na zawartość żelaza i innych wartości odżywczych. Syci i bardzo dobrze smakuje. A jak pachnie! 🙂 Potrzebujemy: – ok. 1/2 kg wątróbki z kurczaka – 2 łyżki octu winnego – 2 średniej wielkości cebule – 2-3 ząbki czosnku – 3-4 łyżki oliwy z oliwek – sól, pieprz – pietruszka zielona – cząstki cytryny Wykonanie: Wątróbkę umyć, wypłukać w wodzie z dodatkiem octu winnego, odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć na ręczniku papierowym. Cebulę pokroić na piórka lub plasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę, przysmażyć na mocnym ogniu na miękko i złoto, cały czas mieszając. Gdy będzie już prawie miękka dodać posiekany czosnek, posolić, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Zdjąć z patelni do naczynia , odstawić na bok. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i wyłożyć odsączoną wątróbkę. Na dużym ogniu szybko przysmażać z każdej strony, kilka minut, nie dopuszczając, aby wątróbka puściła wilgoć. Do przysmażonej wątróbki dodać cebulę z czosnkiem, wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Posolić, doprawić pieprzem. Podawać gorącą, posypaną natką, pokropioną sokiem z cytryny. Chleb arabski jest doskonałym uzupełnieniem. Smacznego! Saha ła hana!