


Thoum (Tuom) – Krem czosnkowy
Opis: Krem czosnkowy o kremowej, nieco sztywnej konsystencji. Doskonały do pieczonego kurczaka, shawarmy i jako baza do kanapek.
Składniki:
- 3-5 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml oliwy
- Białko jednego jajka
- Sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki wody gazowanej
Przygotowanie:
- Zmiażdżyć czosnek z solą w moździerzu lub praską.
- Przełożyć do miseczki lub wyższego pojemnika, dodać białko jajka i ubić do uzyskania białej czosnkowej piany.
- Małymi porcjami dodawać oliwę, miksując na średnich obrotach, aby masa się nie zważyła.
- Pod koniec dole
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Thoum (tuom). Krem czosnkowy najlepszy Sos, krem czosnkowy, od którego jesteśmy uzależnieni. Ma kremową, nieco sztywną konsystencję, świetnie pasuje do pieczonego kurczaka, do shawarmy. Rozsmarowany na picie lub chlebie jest wspaniałą bazą do charakternej kanapki. Procedura przygotowania sosu nie jest trudna, wymaga jedynie nieco cierpliwości i uwagi. I kilku podstawowych składników. Jak raz zrobisz ten kremowy sos i spróbujesz, a jesteś przyjacielem czosnku, będziesz do niego często wracać.Składniki 3-5 ząbków czosnku (w zależności od wielkości ząbków i preferencji ostrości pasty) 1/2 łyżeczki soli 200 ml oliwy białko jednego jajka sok z połowy cytryny 2-3 łyżki wody gazowanej PrzygotowanieW pierwszej kolejności trzeba zmiażdżyć czosnek. Najlepiej w moździerzu z odrobiną soli. Ewentualnie praską. Masę czosnkową należy przełożyć do miseczki lub wyższego pojemnika, dodać sól (można użyć blendera). Dodać białko jajka. Ubić do uzyskania białej czosnkowej piany (nie będzie sztywna). Małymi porcjami dodawać oliwę. Miksować na średnich obrotach uważając, by zbyt szybkie dodawanie oliwy nie zważyło emulgującej masy. Pod koniec dolewania oliwy dodać ją na zmianę z sokiem z cytryny. Na sam koniec dodać wodę gazowaną, która sprawi, że sos nabierze bardzo kremowej konsystencji. Gotowe:) Saha ła hana!