


Szakszuka
Opis: Nieskomplikowane danie śniadaniowe z warzywami i jajkami. Można podawać o każdej porze dnia.
Składniki:
- 4 jajka (lub więcej)
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- 2 pomidory lub kilka koktajlowych
- 1 średnia cebula
- 1 spory ząbek czosnku
- Sól, pieprz do smaku
- Posiekane zielone zioła (np. pietruszka, kolendra, bazylia, szczypiorek)
- Masło klarowane lub inny ulubiony tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę lub paski.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Podsmażyć cebulę i czerwoną paprykę.
- Dodać cukinię, pomidory i czosnek. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Przykryć pokrywką, podduś 2-3 minuty.
- Wbić jajka, ostrożnie, nie uszkadzając żółtka. Posolić, popieprzyć. Przykryć pokrywką i na małym ogniu duś 2-3 minuty.
- Podawać na patelni, posypane ziołami.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Szakszuka – warzywa, jajka, przyprawy. Nieskomplikowane danie śniadaniowe. Może być oczywiście podane o każdej porze dnia, np. z sałatką i dodatkami typu pieczywo, kiszonki. W naszym domu szakszuka gości na stole bardzo często. W różnych wariantach. Jak wielokrotnie przyznajemy, nie jesteśmy ortodoksyjni w kuchni i przepisy służą raczej jako sugestie niż wytyczne, których należy się kurczowo trzymać. Do czego oczywiście zachęcamy również naszych fanów 🙂 Szakszuka to nic innego jak jajka usadzone na warzywach. Głównie pomidorach. Ale ja lubię dodać również cukinię pokrojoną w kostkę, paprykę, cebulę, czosnek. I sporo zieleniny. Dla dwóch osób weź: 4 jajka (lub więcej) pół dużej czerwonej papryki 2 pomidory lub kilka koktajlowych średnia cebula spory ząbek czosnku sól, pieprz do smaku (ja lubię dodatkowo warzywa delikatnie posypać kuminem mielonym) posiekane zielone – np. pietruszka, kolendra, bazylia, szczypiorek masło klarowane lub inny ulubiony tłuszcz do smażenia Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wg uznania wydrąż gniazda nasienne lub nie. Pokrój w mniejsze kawałki (koktajlowe kroję tylko na pół). Pozostałe warzywa pokrój w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Podsmaż cebulę i czerwoną paprykę. Dodaj cukinię, pomidory i czosnek. Posól i popieprz do smaku. Zieleninę możesz dodać teraz, lub na końcu posypać nią danie. Przykryj pokrywką, podduś 2-3 minuty. Wbij jajka, ostrożnie, nie uszkadzając żółtka. Posól, popieprz. Przykryj pokrywką i na małym gazie / prądzie duś 2-3 minuty. Białko powinno być ścięte i żółtko ciągle płynne. Szakszukę możesz podać na stół na patelni. Saha ła hana!