


Ryż na sypko z makaronem szarije
Opis: Prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie pysznego ryżu z cieniutkim makaronem. Idealny dodatek do wielu dań arabskich.
Składniki:
- 1 kubek ryżu (najlepiej egipskiego)
- 1 łyżka masła klarowanego lub 3-4 łyżki oleju
- Makaron szarije (vermiceelli) w ilości pokrywającej dno garnka
- 1 łyżeczka soli
- 2 kubki wody
Przygotowanie:
- W rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać suchy makaron szarije, smażyć do uzyskania złotego koloru.
- Wsypać ryż, wymieszać, dodać wodę i sól, doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć, gotować 20 minut.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Ryż na sypko z makaronem szarije (vermicelli, wermiszel) Kto lubi dobrze ugotowany ryż? A taki po arabsku, z cieniutkim makaronem to kto lubi? Dzielimy się z Wami sprawdzonym i prościutkim sposobem jak taki pyszny ryż przygotować. Do ugotowania ryżu doskonałego, dla 2-3 osób, wg przepisu cioci Amine, damasceńskiej cioci, od której Hassan uczył się przyrządzać tradycyjne syryjskie dania, potrzebujemy: kubek ryżu (zdecydowanie polecam ryż egipski, o krótkich, owalnych ziarenkach) łyżka czubata masła klarowanego lub 3-4 łyżki oleju makaron szarije (vermicelli, wermiszel) w takiej ilości by dokładnie przykryło dno naczynia, w którym będziemy gotować ryż. Ja na kubek ryżu używam 2-3 łyżki szarije łyżeczka soli dwa kubki wody W rondlu lub garnku rozgrzać tłuszcz, na gorący wysypać suchy, surowy makaron szarije i przysmażyć do uzyskania złotego koloru niteczkek. (Trzeba tu uważać bo od koloru złotego do brązowospalonego to tylko kilka sekund;) Wsypać ryż, wymieszać. Dodać dwa kubki wody, sól. Doprowadzić do wrzenia. Gdy zawrze, zmiejszyć gaz do minimum i pozostawić pod przykryciem na 20 min. I gotowe. Prościej być nie może. Pyszniej raczej też nie 😉