



Ryba pieczona pod pierzynką z sezamu
Opis: Aromatyczna ryba pieczona z sezamową pierzynką z dodatkami. Smak rybiego mięsa wzbogacony o lekko uprażony sezam, czosnek i pietruszkę.
Składniki:
- Filety rybne (np. dorsz, łosoś)
- 1/2 szklanki sezamu
- Pęczek pietruszki (można dodać świeżą kolendrę lub koperek)
- 2 łyżki oliwy
- Ulubione przyprawy do ryby
- 1 ząbek czosnku (lub więcej)
- 1 łyżka melasy z granatów (opcjonalnie sok z cytryny)
- Sól, pieprz do smaku
- Sos tahini do podania
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszać sezam, posiekaną pietruszkę, oliwę, przyprawy, zmiażdżony czosnek i melasę z granatów, tworząc gęstą pastę.
- Filety rybne umyć, osuszyć, ułożyć na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą.
- Na rybie rozłożyć sezamową pastę, lekko docisnąć.
- Piec w temperaturze 180-190°C, aż ryba będzie miękka i pierzynka lekko zarumieniona.
- Podawać z sosem tahini.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Ziarno sezamu – bardzo popularny dodatek do dań kuchni bliskowschodniej, świetnie nadaje się również jako podstawowy składnik „pierzynki”, którą obkładam rybę lub mięso przed pieczeniem. Tu przepis na aromatyczną rybę pieczoną pod pierzynką z sezamu z dodatkami. Przepis na moją pierzynkę jest bardzo prosty – w zależności od wielkości porcji, liczby osób do wykarmienia i apetytów – bierzemy ziarno sezamu, pietruchę posiekaną, (można dodać posiekaną swieżą kolendrę lub koperek), oliwę, przyprawy ulubione (np. przyprawa do ryby) i sól. Dodaję trochę melasy z granatów ewentualnie sok z cytryny. I zmiażdżony ząbek czosnku, lub więcej.Mieszam składniki w miseczce, powstaje swoista… papka 😉 Nie za rzadka – nie może ściekać z ryby (z mięsa). Obkładam taką sezamową mieszanką kawałki umyte i osuszone ryby ułożone na papierze do pieczenia. Dobrze jest, przed położeniem ryby na papier, posmarować go odrobiną oliwy. Tak obłożoną rybę – do piekarnika. Temperatura 180-190 st. C – nie za długo, by ryba nie wyschła. Naszą rybę zjedliśmy na kolację polewając ją obficie sosem tahini. Tak przygotowana ryba jest pyszna – smak rybiego mięsa wzbogacony o smak lekko uprażonego sezamu o lekko orzechowej nucie, o smak czosnku i pietruszki i ulubione przyprawy. W domu smacznie pachniało podczas pieczenia. Lubimy takie smaki i aromaty 🙂 Saha ła hana! Smacznego 🙂