









Rożki z ciasta youfka
Opis: Efektowne i smaczne rożki z ciasta youfka nadziewane ryżem z mięsem i groszkiem. Można użyć dowolnego nadzienia, na przykład ze szpinaku, mięsa lub sera.
Składniki:
- 1 paczka ciasta youfka
- 0,3 kg mielonego mięsa
- 2 szklanki ryżu
- Garść makaronu szarije
- 4-5 łyżek masła klarowanego
- Puszka zielonego groszku
- Przyprawa do shawarmy
- Orzeszki pinii (opcjonalnie)
- Sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Ugotować ryż: na łyżce masła klarowanego podsmażyć makaron szarije, dodać ryż, zalać podwójną ilością wody, doprowadzić do wrzenia, posolić, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Dodać odsączony groszek i podsmażone mięso doprawione przyprawą do shawarmy, solą, pieprzem. Wymieszać, gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Przygotować pasy ciasta youfka (6×30 cm), posmarować rozpuszczonym masłem klarowanym. Na jeden koniec pasa nałożyć porcję nadzienia, składać na przemian prostopadle i po przekątnej, formując rożki.
- Rożki ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować masłem klarowanym, posypać orzeszkami pinii.
- Piec w temperaturze 180°C do zarumienienia.
- Podawać z jogurtem i oliwkami lub zieloną sałatą.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Rożki z ciasta youfka My wykorzystaliśmy nadzienie przygotowane do ouzi, czyli ryż z mięsem i groszkiem. Ale można użyć dowolnego – ze szpinaku, z mięsa, z białego sera z czarnuszką, pietruszką czy miętą. Nadzienie musi być dość zwarte, by nie wypływało z rożka podczas pieczenia. Danie nie jest bardziej pracochłonne niż rodzime pierogi (bo ciasto przecież gotowe) a efektowne i może stanowić świetne urozmaicenie domowej kuchni. 1 paczka ciasta youfka 0,3 kg dobrego mięsa mielonego 2 szklanki dobrego ryżu garść makaronu szarije 4-5 łyżek masła klarowanego puszka zielonego groszku przyprawa do shawarmy orzeszki pinii, ilość wg uznania sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju uniwersalnego Ugotować ryż – na łyżce masła klarowanego (ewentualnie oleju) podsmażyć garść makaronu szarije. Jak lekko zbrązowieje wsypać ryż i zalać podwójną ilością wody w stosunku do ilości ryżu. Doprowadzić do wrzenia, posolić. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu ok. 15 min. Dodać odsączony groszek i mięso podsmażone na patelni na łyżce oliwy, doprawione do smaku przyprawą do shawarmy, solą, pieprzem. Wymieszać zawartość garnka, ustawić na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu pozwolić „dojść” potrawie (ok. 15 min.) Przygotować pasy ciasta youfka (ewentualnie fillo) o wymiarach ok. 6 x 30 cm, posmarować rozpuszczonym masłem klarowanym. Na jeden koniec pasa nałożyć porcję nadzienia (ok. 1 płaska łyżka). Założyć róg przykrywając nadzienie. Złożyć prostopadle do długiej krawędzi – rożek się zaczyna tworzyć. Złożyć po raz kolejny, tym razem po przekątnej. I jeszcze raz prostopadle do krawędzi. Powtarzać składanie do końca pasa ciasta. Ewentualną końcówkę założyć pod spód rożka. Rożki ułożyć na papierze do pieczenia, obficie posmarować rozpuszczonym masłem klarowanym. Posypać kilkoma ziarnami uprzednio podprażonych orzeszków pinii. Piec do zarumienienia ciasta w tem. ok 180 st. C. Podawać z dowolnym dodatkiem. Nam smakowało z jogurtem i oliwkami. Może być z zieloną sałatą. Świetnie smakują jako przekąska na zimno zabrana do pracy czy szkoły. Smacznego 🙂