












Makloubeh
Opis: Aromatyczne danie arabskie z warstw zarumienionego mięsa, warzyw i ryżu, posypane brązowymi orzechami. Przygotowanie wegańskiego makloubeh jest łatwiejsze i szybsze.Składniki (na 4-5 osób):
- 2 bakłażany
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 główka czosnku
- 2 ziemniaki
- 2 szklanki ryżu basmati
- Oliwa z oliwek
- Pół opakowania mieszanki przypraw do makloubeh
- Sól
- Ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- Orzeszki pinii
- Natka pietruszki (opcjonalnie)
- Pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
- Pokroić warzywa w plastry, obtoczyć w oliwie i piec w piekarniku w temp. 200°C przez 30 minut, aż lekko się zarumienią. Cebulę pokroić w grube plastry, a czosnek obrać.
- W misce wymieszać ryż, oliwę z oliwek i przyprawy do makloubeh. Odłożyć na bok.
- Rozgrzać oliwę w rondlu i uprażyć orzeszki pinii i posiekane migdały.
- Posmarować garnek oliwą i zacząć układać warstwy warzyw, zaczynając od bakłażana, ziemniaków, papryki i marchewki, wypełniając luki. Następnie ułożyć warstwę cebuli i posypać czosnkiem.
- Przykryć warzywa równą warstwą lekko ubitego ryżu. Powoli wlać wywar warzywny, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez 5 minut, następnie zmniejszyć ogień na niski i gotować przez 15 minut.
- Zdjąć garnek z ognia, pozostawić na 10 minut. Odwrócić na talerz lub półmisek, udekorować brązowymi orzechami i natką pietruszki. Podawać na ciepło.