
Jabłecznik bez tłuszczu
Opis: Placek jabłkowy bez tłuszczu, ze stosunkowo niewielką ilością cukru. Pachnie jabłkami, przyprawami i bakaliami, a jego przygotowanie jest proste i nie wymaga miksera.Składniki:
- 6 średnich lub 8 małych jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 1-1,5 szklanki bakalii (rodzynki, pistacje, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, migdały)
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta kaak (lub innej ulubionej przyprawy, np. cynamonu)
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki 1×1 cm. Zasypać cukrem i bakaliami, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na noc (lub intensywnie mieszać do puszczenia soku).
- Następnego dnia dodać rozbełtane jajka, przesianą mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać dokładnie.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wygładzić wierzch. Piec w temp. 175°C z termoobiegiem przez 45-50 minut, przykryć folią w połowie czasu pieczenia.
- Studzić, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.