Melasa z winogron Üzüm Pekmezi
Melasa winogronowa. Słodka, kremowa o konsystencji miodu. Wymieszana z tahini jest przysmakiem do smarowania pieczywa, naleśników, placków. Świetna jako dodatek do dań i deserów. Produkt w 100% naturalny, składający się jedynie ze skoncentrowanego soku z winogron. Produkt wegetariański.
Opis procesu produkcji: Melasę daktylową wytwarza się ze słodkich, soczystych winogron o barwie intensywnie żółtej. Po starannym wymyciu, winogrona są miażdżone w taki sposób, aby nie uszkodzić pestek, które mogą wpłynąć na smak produktu końcowego. Miazgę przecedza się, by oddzielić pestki i skórki winogron. Uzyskany w ten sposób sok z miąższem winogron podgrzewa się w celu odparowania nadmiaru wody. Proces przeprowadzany jest ostrożnie, żeby nie nastąpiła karmelizacja cukrów, co zmieniłoby smak melasy. Niekiedy dodaje się do melasy cukier. Melasa ma konsystencję miodu i barwę ciemnobrązową, intensywny, słodki smak winogronowy.
W krajach arabskich melasa ma podobne zastosowanie do miodu. Dzieci (i nie tylko) uwielbiają bułki z masłem i melasą. Z polskich zastosowań – jest to świetny dodatek do wina grzanego i do zaczynu przy produkcji wina domowego.
Wartości odżywcze w 100 g: Białko: 19 g, Energia: 1279 kJ / 302 kcal, Tłuszcz: 11 g, Węglowodany: 70 g.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.