

Baba ghanoush z chlebem pita
Opis: Baba ghanoush to pasta z pieczonych bakłażanów, idealna jako dodatek do chleba pita. Smak wzbogacają siekane orzechy włoskie, granat i świeże zioła.Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty tahini
- Sok z 1 cytryny
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz do smaku
- Opcjonalnie: siekane orzechy włoskie, cząstki granatu, natka pietruszki, dymka
- Chleb pita
Sposób przygotowania:
- Bakłażany opiec nad ogniem lub upiec w piekarniku, aż będą miękkie. Obrać ze skórki i odcedzić nadmiar wody.
- Zblendować bakłażany z czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, jogurtem, solą i pieprzem na gładką pastę.
- Podawać z chlebem pita, posypane orzechami włoskimi, granatem, natką pietruszki i dymką.