




Domowa pita
Opis: Domowa pita świetnie zastępuje tradycyjne pieczywo, idealna do hummusu, labnehu z miętą czy baba ghanoush. Przepis na prostą, domową pitę, która zachwyci każdego.
Składniki:
- 50 dag mąki (może być chlebowa lub wielozbożowa)
- 15 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- Około 300 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić na 10 minut, by powstał zaczyn.
- Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, powoli wlewać wodę, wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Z wyrośniętego ciasta formować kulki, spłaszczać i wałkować placuszki o grubości 0,5 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 220°C, piec pity przez 8-10 minut do lekkiego zarumienienia. Studzić na kratce, zawinąć w ściereczkę, przechowywać w woreczku lub szczelnym pojemniku.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Domowa pita świetnie zastępuje tradycyjne pieczywo, ale też i sztućce 😉 Hummus, labneh z miętą, baba gannoush nabierane z miseczki kawałkiem pity…. Mmmniam. Przepisów na domową pitę jest mnóstwo. Niby takie proste składniki – mąka, woda, drożdże, sól… A przyznam, że nie wszystkie przepisy, które próbowałam dawały zadowalający efekt. Przepis, z którego korzystam aktualnie i dość często podoba mi się najbardziej. Proporcja jest taka w sam raz na pitę jako dodatek do posiłku dla 4-5 osób 50 dag mąki (może być chlebowa lub inna do wypieków. Świetna jest pita z mąki wielozbożowej) 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ok. 300 ml ciepłej (nie gorącej) wody Przygotowanie Niezależnie czy ciasto na pitę wyrabiamy w mikserze końcówką do ciasta chlebowego (ja tak robię, wygodnie i szybko), czy ręcznie, procedura jest taka sama. Drożdże należy rozkruszyć do kubeczka, dodać ok 100 ml ciepłej wody, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki. Wymieszać, pozostawić na ok. 10 min. by drożdże ruszyły i powstał zaczyn. Do ogrzanej miski przesiać mąkę i sól, dodać podrośnięte drożdże i powoli wlewając wodę wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać ok. 10 min. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłym miejscu (powinno podwoić objętość). Z wyrośniętego ciasta odkroić kawałek ciasta, uformować kulkę, spłaszczyć nieco i wałkiem zrobić placuszek ok 0,5 cm grubości. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy już całe ciasto zamienimy w placuszki, blachę odstawiamy na ok 0,5 godz. w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 st. C, włożyć blachę z pitą, która można spryskać wodą. Piec 8-10 minut do bardzo lekkiego zarumienienia. Wystudzić na kratce, zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka lub szczelnego pojemnika by nie pity wysychały. Podawać ku uciesze zgromadzonych przy stole. Smacznego! PS. Jak mi się nie bardzo chce bawić z wałkiem, odrywam kawałki ciasta, lekko rozpłaszczam dłonią i takie nieregularne placki układam na blaszce. Też pysznie 😉