Pieczona cieciorka z przyprawami
Opis: Chrupiąca, aromatyczna przekąska z pieczonej cieciorki. Idealna jako zdrowa alternatywa dla chipsów, dodatek do sałatek lub posypka do zupy.
Składniki (porcja dla 1-2 osób):
- 1 puszka cieciorki (400 g)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki grubo mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- Ulubione zioła: tymianek, suszone liście kolendry, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Cieciorkę odsączyć, przepłukać, osuszyć.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Wyłożyć cieciorkę na blasze, posolić, spryskać oliwą, wymieszać.
- Piec 30 minut, mieszając co 10 minut. Na kilka minut przed końcem dodać przyprawy.
- Podawać ciepłą, chrupiącą na zewnątrz i miękką w środku.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Pieczona cieciorka z przyprawami Chrupiąca, aromatyczna przyprawami przekąska – zdrowa, jak żadna inna. Pieczona cieciorka. Ponieważ cieciorka jest bogata w białko i błonnik, przekąskę taką można bezkarnie się zajadać bez poczucia winy :). Jeśli szukasz zdrowej przekąski dla dzieci zamiast czipsów i innych prażynek – to jest TO. Taka pieczona cieciorka to nie tylko przekąska – doskonale sprawdzi się do sałatek albo jako posypka do zupy ulubionej. Mniam. Składniki (porcja dla 1-2 osób) – puszka cieciorki 400 g – łyżka lub dwie oliwy z oliwek – 1/2 łyżeczki papryki grubo mielonej – 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku – 1/3 łyżeczki soli – inne zioła ulubione: np. tymianek, suszone liście kolendry, zioła prowansalskie Przygotowanie: Cieciorkę wysypać z puszki do miseczki, przepłukać, odsączyć najpierw na sicie a następnie osuszyć np. na ręczniku papierowym. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Wyłożyć osuszoną cieciorkę pojedynczą warstwą na blaszce, posolić, spryskać oliwą, wymieszać, by ziarna były równomiernie nią otoczone. Włożyć do piekarnika na 30 min., pamiętając by co 10 min cieciorkę na blaszce przemieszać, by opiekała się równomiernie z każdej strony. Na kilka minut przed końcem czasu pieczenia, posypać cieciorkę przyprawami. Trzeba uważać, by przypraw nie spalić, bo gorzko będzie. Cieciorka jest gotowa gdy jest lekko złota, sucha i chrupiąca na zewnątrz a ciągle miękka w środku. Cieciorkę należy zajadać jeszcze ciepłą, wówczas jest najsmaczniejsza i najbardziej chrupiąca. Wraz ze stygnięciem nieco traci na chrupkości. Saha ła hana! Smacznego!