




Asabe al arosa – paluszki panny młodej
Opis: Smaczne zawijańce z ciasta fillo z nadzieniem serowym i mięsnym, przypominające dalekowschodnie sajgonki. Wiele wariantów nadzienia sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.Składniki (na ok. 25 szt.):
- Nadzienie serowe:
- 200 g sera feta
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki (opcjonalnie)
- Sól, pieprz do smaku
- Nadzienie mięsne:
- 200 g mięsa mielonego
- Garstka rodzynek lub posiekanych daktyli
- 30 g orzeszków pinii
- 1 cebula posiekana
- 1 łyżka melasy z granatów
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- Sól, pieprz do smaku
- 8-10 płatów ciasta fillo
- 2-3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
Sposób przygotowania:
- Przygotować nadzienie serowe: ser feta rozgnieść widelcem, dodać miętę, pietruszkę, doprawić.
- Przygotować nadzienie mięsne: uprażyć orzeszki pinii, dodać masło klarowane, cebulę, daktyle/rodzynki, podsmażyć, dodać mięso, melasę, przyprawy, kolendrę, doprawić, wymieszać.
- Ciasto fillo pokroić w prostokąty (10×18-20 cm), brać po 2 płatki na paluszek. Prostokąt smarować masłem, nałożyć nadzienie, zawinąć boki, zwinąć w rulonik.
- Ułożyć na blasze, posmarować masłem, piec w temp. 180°C do zrumienienia. Podawać na ciepło z sałatką.