

Okra z pomidorami, cebulą i czosnkiem
Opis: Okra, znana również jako ketmia piżmowa, to mało znane u nas warzywo, które można spożywać na surowo, podsmażać z innymi warzywami lub gotować. Proponujemy pyszny warzywny gulasz z konserwowej okry, idealny z ryżem lub chlebem pita.
Składniki:
- 1 puszka okry konserwowej
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki melasy z granatów
- 3-4 pomidory, obrane ze skórki
- 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
- Pieprz, sól do smaku
- Opcjonalnie: paseczki wołowiny lub pierś z kurczaka
Sposób przygotowania:
- Podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżony czosnek na łyżce oleju.
- W wersji z mięsem, dodać podsmażone wcześniej paseczki mięsa doprawionego przyprawą do shawarmy.
- Dodać odsączoną okrę, pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy i melasę z granatów.
- Dusić około 10-15 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z ryżem lub chlebkiem pita.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Okra z pomidorami, cebulą i czosnkiem Okra – (Ketmia piżmowa) to mało znane u nas warzywo, lekko puchate ciemnozielone wielkości małego palca nieco przypominające w wyglądzie cukinię. Nie trzeba jej obierać ani obcinać końcówek, wystarczy umyć. Można spożywać na surowo, podsmażyć z innymi warzywami i podać z ryżem, ugotować w wodzie lub na parze i używać do zup. Nasiona okry zawierają zdrowe oleje nienasycone takie jak kwas oleinowy typu omega-9 oraz kwas linolowy typu omega-6. Niestety u nas niedostępna w świeżej, najsmaczniejszej postaci. Nie zrażając się tym ograniczeniem proponujemy dziś danie z okry konserwowej. Pyszny warzywny gulasz, dla chętnych z dodatkiem mięsa. Podawany z ryżem jako danie obiadowe, kolacyjne czy przekąska z pitą zachwyci delikatnością smaku. puszka okry konserwowej 3 cebule 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki melasy z granatów – grenadiny 3-4 pomidory obrane ze skórki 1/2 małego słoiczka konsentratu pomidorowego pieprz, sól do smaku ewentualnie mięso – np. paseczki wołowiny czy pierś z kurczaka Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżony czosnek na łyżce oleju lub innym ulubionym niezbyt aromatycznym tłuszczu. W wersji z mięsem, do duszących się warzyw dodać podsmażone wcześniej paseczki mięsa doprawionego np. przyprawą do shawarmy. Dodać odsączoną okrę, pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy i grenadinę. Dusić ok. 10-15 minut dla połączenia smaków. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem na sypko. Albo z chlebkiem pita. Szybko, nieskomplikowanie, zdrowo, lekko i smacznie 🙂